website statistics

Het South Beach Dieet: Goede Ervaringen of Teveel Nadelen?

Het South Beach dieet is een vetarm en koolhydraatarm voedingspatroon, wat door de jaren heen redelijk populair is gebleven. Maar is dit dieet wel effectief of zijn er toch teveel nadelen? Veel beroemdheden gebruiken het South Beach dieet voor afvallen, maar dit hoeft natuurlijk niet direct te betekenen dat het ook een goed en gezond voedingspatroon is. Daarom hier een overzicht van de voordelen en nadelen, met daarbij de ervaringen.

De filosofie achter het South Beach dieet

SouthbeachDr. Agatston, cardioloog, wilde zijn cliënten een goed dieet voorschrijven die hen hielp bij hun overgewicht en om een gezonde levensstijl te stimuleren. Hierna ontwikkelde men in Miami het dieet, vandaar de naam “South Beach” dieet. De resultaten waren in die tijd zo verbluffend dat het dieet ook opgemerkt werd door de beroemde sterren. Zo komt het dan het South Beach dieet ook wel het ‘sterrendieet’ genoemd wordt. Ofschoon zonder hard bewijs, geven wel veel mensen aan dat ze door het dieet effectief zijn afgeslankt.

De voorstanders van het dieet nemen als basis dat het onderscheiden van goede- en slechte vetten en goede- en slechte koolhydraten bijdraagt aan gewichtsverlies. Door te kiezen voor goede vetten en koolhydraten verlaag je het cholesterolgehalte en blijf je op gewicht. Hij zag dit dan ook niet als een dieet maar als een leefwijze.

Goede vetten:
Dit zijn de meervoudig onverzadigde vetten, met name de omega-3 vetten. Bijvoorbeeld vette vis, visolie en plantaardige olie.

Slechte vetten:
In het kort kun je stellen dat alle verzadigde vetten en transvetten ongezond zijn. Denk dan aan vetten in margarine of magnetronmaaltijden.

Goede koolhydraten:
Dit zijn de zogenoemde langzame koolhydraten. Hieronder valt alle vezelrijke voeding zoals zilvervliesrijst, volkorenbrood en volkoren pasta.

Slechte koolhydraten:
Deze zijn vezelarm of geraffineerd zoals witte rijst, wit brood en witte pasta. Tevens valt hieronder ook voeding met veel suikers zoals chocoladerepen, koekjes en gebak.

Hoe werkt het?

Bij het South Beach dieet wordt gekozen voor producten die een langzame stijging en daling van de bloedsuikerspiegel veroorzaken. Er wordt gekozen voor voedingsmiddelen met een lage glykemische index (GI). Voor alle voedingsmiddelen kan worden berekend hoe snel de ze de bloedsuikerspiegel doen stijgen. Voedingsmiddelen met een lage glykemische index geeft minder bloedsuikerpieken.

Een GI kleiner dan 55 wordt als laag beschouwd. Een GI tussen de 55-70 is gemiddeld. Boven de 70 is de GI hoog.

• 50 gram gekookte Quinoa, GI 53
• 50 gram gekookte witte rijst, GI 73
• 50 gram sla, GI 10
• 50 gram gekookte aardappelen, GI 78
• 50 gram grapefruit, GI 25

Het dieet bestaat uit drie fases die je langzaam leren wennen aan een ander eetpatroon zodat het geïntegreerd wordt in je leefstijl. Het voordeel hiervan is dat het geen jojo-effect veroorzaakt. Je leert bewust te kiezen voor de goede voedingsmiddelen en deze toe te passen in jouw dagelijkse leven.

Fase 1 van het South Beach dieet

SouthbeachDe eerste fase duurt twee weken en is bedoeld om je lichaam te laten ontwennen aan de zucht naar koolhydraten en het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel. In deze fase verlies je ongeveer 3 tot 6 kg aan lichaamsgewicht. In dit kader lijkt het South Beach dieet of Agatston dieet veel op het Atkins dieet of het Dukan dieet.

Aanbevolen voedingsmiddelen:

• Groente en groentesap
• Magere zuivelproducten
• Ei en soja
• Vis en schaaldieren (vette soorten i.v.m. omega-3 vetten)
• Mager vlees en vleeswaren
• Kip en gevogelte (zonder vel)
• Noten, met mate
• Kruiden (zonder suiker)
• Zoetstof
• Olijfolie, zonnebloemolie, arachide-olie en koolzaadolie

Je mag ruime porties nemen die de honger stillen. Je merkt dat na een week de zoete trek verdwijnt. Ook kun je citroensap aan de maaltijd toevoegen. Dit smaakt niet alleen lekker maar zet ook de vetverbranding in werking.

Een voorbeeldmenu uit fase 1:

Ontbijt: 180 ml groentesap met een spinaziequiche
Tussendoor: 30 gram magere kaas
Lunch: courgettesoep
Tussendoor: Stengel bleekselderij met magere smeerkaas
Avondeten: Vis met groenten en sla
Toetje: suikervrij dessert

Fase 2 van het South Beach dieet

Deze fase begint nadat je fase 1 hebt afgerond en duurt totdat jij jouw streefgewicht hebt bereikt. Je mag nu geleidelijk koolhydraten aan je voedingspatroon toe voegen. Bij voorkeur gebruik je voedingsmiddelen met een lage glykemische index.

Een voorbeeldmenu uit fase 2:

Ontbijt: 140 gram aardbeien en een bakje met 50 gram havermout met magere melk
Tussendoor: 1 hardgekookt ei
Lunch: salade met kip
Tussendoor: fruit
Avondeten: mager vlees, groenten en sla
Toetje: stukjes peer in chocolade

Fase 3 van het South Beach dieet

South Beach

Nu je jouw streefgewicht behaald hebt mag je overgaan tot fase 3. Dit is de fase waarbij je probeert je streefgewicht te behouden. Door het volgen van de voorgaande fases ben je, je nu bewust van wat goede vetten en koolhydraten zijn. Dit helpt je bij kiezen van de juiste voedingsmiddelen met een lage glykemische index. Hierbij mag je gelukkig wel weer een stuk meer voeding tot je nemen dan in fase 1 en 2 het geval is. Tevens voer je ook de inname van (goede) koolhydraten en vetten weer op. Deze fase 3 blijf je in feite net zolang volhouden als nodig is.

Bekende nadelen

De voordelen van het South Beach dieet zijn hierboven dus wel benoemd. Maar er kleven ook een aantal nadelen aan het dieet, zoals:

  • In fase 1 kun je klachten ervaren zoals hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en misselijkheid. Dit heeft te maken met het ontwennen aan koolhydraten en suiker. Ook ligt het vezelgehalte in deze fase vrij laag. Dit kan leiden tot verstopping.
  • Het eiwitgehalte bij het South Beach dieet ligt hoog. Voor mensen met nierproblemen kan dit schadelijk zijn.
  • Het vitamine A gehalte bij dit dieet is vrij laag, dit kan nachtblindheid en huidafwijkingen veroorzaken.

Het South Beach dieet helpt bij gewichtsverlies en het behouden van jouw streefgewicht door te kiezen voor de juiste voedingsmiddelen. Mocht je een periode minder opgelet hebben dan kun je gerust fase 1 een week volgen om vervolgens terug te gaan naar fase 3. Wil je meer weten over dit dieet, dan is het boek “Het South Beach dieet” een prima keuze.

Plaats een reactie