website statistics

10 Leuke Sportoefeningen voor Buiten

Veel mensen sporten in de sportschool. Lekker je muziekje op of kijken naar een televisie scherm terwijl je aan het hardlopen bent. Een goede manier om je conditie op peil te houden en om veel calorieën te verbranden. Maar als het mooi weer is, waarom dan niet lekker naar buiten?

Sportoefeningenbuiten3klSporten in een natuurlijke omgeving is goed voor lichaam en geest. Het is ook nog eens leuk om te doen, zowel alleen als samen met anderen. Als je buiten bent vang je veel meer daglicht op en bij lekker weer ook nog eens veel zonlicht. Hiermee houd je je vitamine D goed op peil. Je bent hierdoor beter beschermd tegen allerlei ziektes. Hieronder volgen verschillende sportoefeningen die je goed buiten kunt beoefenen.

1. Wandelen

Wandelen is een sportoefening die makkelijk buiten te beoefenen is en goed is voor je hele lichaam. Omdat wandelen een natuurlijk beweging is heb je minder kans op blessures. Met wandelen belast je gewrichten minimaal. Wanneer je een lange tijd niets hebt gedaan op sportief gebied is wandelen een prima manier om weer in conditie te komen. Lees ook hier meer tips.

2. Hardlopen

Naast wandelen is hardlopen – mits juist uitgevoerd – ook een goede sportoefening voor het hele lichaam. Hardlopen is bij uitstek buiten te beoefenen. Als je nog nooit echt hebt hardgelopen dan is het wel van belang om een goed trainingsschema te volgen. Omdat je bij hardlopen veel meer je lichaam en je spieren belast is het belangrijk om op een verantwoorde manier te beginnen met hardlopen.

3. Borstspieroefeningen

Eén van de beste sportoefeningen om je borstspieren te trainen is opdrukken. Het is wel een zware oefening, maar er zijn buiten genoeg mogelijkheden om deze oefening makkelijker te maken. Ga bijvoorbeeld op zoek naar een picknicktafel. Wanneer je je handen op de rand van deze tafel plaatst en een stukje naar achteren stapt zodat je voeten een stukje van de tafel staan kan je deze oefening makkelijk uitvoeren.

4. Oefeningen voor het uithoudingsvermogen

Tijdens het wandelen of hardlopen kan je een kleine sportoefening uitvoeren om je uithoudingsvermogen te trainen. Je hebt hiervoor een stoeprand nodig. Wanneer je deze hebt gevonden tik je met je voeten om en om de stoeprand aan. Houd dit ongeveer een minuut vol en tik in deze minuut de stoeprand zo vaak mogelijk aan. Je mag er best even van buiten adem raken. Loop of wandel daarna weer door en probeer deze oefening nog een paar keer te herhalen.

Sportoefeningenbuitenkl5. Beenspieroefeningen

Wanneer buiten aan het sporten bent en je komt onderweg een bankje tegen is dit een goede gelegenheid om even de beenspieren te trainen. Ga met je rug naar het bankje staan en strek je armen vooruit. Ga vervolgens rustig op het bankje zitten en sta ook rustig weer op. Wanneer je deze workout 10 tot 15 keer herhaalt dan heb je meteen snel je beenspieren getraind.

6. Nog meer beenspieroefeningen voor buiten

Daarnaast zijn er ook verschillende sportoefeningen om je beenspieren te trainen waarbij je een bepaalde vorm van sport gaat beoefenen. Voorbeelden hiervan zijn skeeleren, schaatsen of wielrennen. Allemaal leuke sporten die je buiten kunt uitvoeren en ook goed met iemand of een groepje samen kunt doen.

7. Buikspieroefeningen

Wanneer het vet rond je buik je in de weg zit zijn oefeningen voor je buikspieren de enige optie. Zo krijg je je buik weer plat en strak. Het is bij buikspieroefeningen van belang dat je ze zo langzaam en zo intensief mogelijk uitvoert. Alleen dan krijg je het gewenste effect. Een eenvoudige oefening is het aanspannen van je buikspieren. Dit kan je overal doen. Probeer als je aan het wandelen bent af en toe veelvuldig en dan ook met alle kracht die je hebt je buikspieren aan te spannen. Dit is een goed begin. Deze 12 buikspieroefeningen kun je bijvoorbeeld ook prima buiten doen.

8. Crunches

Daarnaast zijn er ook nog zwaardere sportoefeningen voor je buikspieren. Zoek buiten een lekker stukje gras op waar je lekker op kunt liggen. De zwaardere oefeningen heten ‘crunches’. Je gaat hierbij op je rug liggen en je zet je voeten plat op de grond. Trek vervolgens je benen omhoog in een hoek van ongeveer 90 graden. Kruis je armen dan over je borst en houd je ellebogen naar buiten gericht. Vervolgens til je je bovenlichaam een stukje omhoog en houd deze houding één of twee seconden vast. Zak daarna langzaam weer terug. Herhaal deze oefening een aantal keren. Wanneer je deze oefening vaker doet zal je merken dat je steeds meer ‘crunches’ kunt doen.

9. Nog meer buikspieroefeningen voor buiten

Sportoefeningenbuiten2Wanneer je in het bos loopt en je komt een mooie stok tegen is dit ook een goed hulpmiddel voor een buikspieroefening. Zoek een bankje op en ga daar op zitten. Je legt dan de stok op je schouders en pakt hem dan met beide handen zo ver mogelijk uit elkaar vast. Daarna draai je je schouders langzaam naar rechts en naar links. Zorg ervoor dat alle kracht bij het draaien vanuit je buikspieren komt. En denk ook aan de kettlebell oefeningen om je buik een workout te geven.

10. Rugspieroefening

De laatste spiergroep die je goed met sportoefeningen buiten kunt trainen zijn je rugspieren. We zitten tijdens ons werk vaak voor de computer of in de auto. Het is dan van belang om sterkte rugspieren te hebben. Zo voorkom je rugklachten. Zoek tijdens het wandelen of fietsen een lekker stukje gras op. Ga op je buik liggen met je armen langs je zij. Til daarna je armen, hoofd en benen een klein stukje op. Druk als het ware je buik in de grond. Je buik bolt hierbij een beetje op. Doe deze oefening rustig en forceer niets. Met deze 5 rugoefeningen kun je ook overtollig rugvet kwijtraken.

Zo zie je dat buiten sporten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Dus laat je inspireren door bovenstaande sportoefeningen! Verminder daarbij zo je stress en verbeter je conditie door meer tijd actief in de buitenlucht door te brengen. Een leuk trainingsprogramma dat je hierbij kan helpen is bijvoorbeeld het 90 Dagen Bikini Plan.

1 gedachte over “10 Leuke Sportoefeningen voor Buiten”

Plaats een reactie