website statistics

De Beste Voeding voor een Mooie Huid

De huid is de spiegel van onze gezondheid en een mooie huid is niet altijd te bereiken door middel van zalfjes en crème. Juist met goede voeding kan de huid gezond en mooi worden én blijven. Van binnenuit bereik je immers het beste resultaat! Wanneer het immuunsysteem verzwakt is, zal het lichaam alle energie naar binnen toe centreren. De huid zal er bij ziekte dan ook als eerste slecht uitzien: grijs, grauw, bleek en rimpelig. Met goede voeding blijft niet alleen het lichaam gezond, maar zal ook een gezonde huid het resultaat zijn. Daarbij kan dit ook nuttig zijn als je een wat lossere huid na het afslanken hebt. Hieronder de beste voedingsmiddelen die je hierbij kunnen helpen.

Mooiehuid5Groenten en fruit

Twee ons groenten en twee stuks fruit, dat is het advies waarmee we zijn opgegroeid. Hier zit nog steeds een kern van waarheid in. In groenten en fruit zit immers veel vitamine C, die vrije radicalen aanpakt. Daarnaast is vitamine C zeer belangrijk voor de werking van je immuunsysteem en zorgt het voor de opbouw van de stof collageen in de huid. Hierdoor wordt de huid steviger en mooier.

Wortels en bananen

Dat wortels goed zijn voor de ogen dat wisten we al, maar wortels in het bijzonder zorgen ook voor een gezonde huid. In wortels zit veel betacaroteen. Dit noemen we ook wel pro-vitamine A. Tevens beschermt betacaroteen tegen straling door de zon. Een teveel aan worteltjes kan een oranje huidskleur veroorzaken. Ook in bananen zit veel betacaroteen.

Kaas en eieren

Wellicht vrij verrassend, maar kaas en eieren kunnen je huid ook goed helpen. In deze twee producten zit namelijk relatief veel zink. Zink is goed voor het immuunsysteem en helpt de huidcellen herstellen. Zink lijkt ook acne te voorkomen. Met zowel kaas en eieren (in beperkte mate) behoud je dus een mooie huid.

Tomaten

Het zijn met name de tomaten die een bron zijn van lycopeen. Dit is een antioxidant die vrijgekomen gifstoffen (vrije radicalen) afbreekt. Hierdoor wordt ook de huid verjongt. Er is echter wel veel tomaten voor nodig om dit effect te bereiken. Bij tien eetlepels tomatenpuree per dag krijgen we een gezonde huid.

Olie en noten

Mooie HuidPlantaardige olieën en noten zitten boordevol vitamine E. Ook dit is een belangrijke antioxidant. Bovendien zorgt vitamine E ervoor dat de zuurstofwisseling in de huid optimaal is. Ook zorgt vitamine E ervoor dat de huid niet te snel verbrand in de zon. In combinatie met vitamine C worden pigmentvlekken zelfs verminderd. Noten maken ook een uitstekend tussendoortje voor een gezond dieet en geven je goede energie.

Groene thee

Antioxidanten zijn ontzettend belangrijk voor onze gezondheid. Bij verschillende processen in ons lichaam komen vrije radicalen vrij, de zogenaamde afvalproducten. Deze kunnen in hoge doseringen schadelijk zijn voor ons lichaam en ziekten zoals kanker veroorzaken. Maar ook wordt onze huid er snel oud van. Antioxidanten breken deze stoffen af. Groene thee bevat maar liefst 8 verschillende antioxidanten. Belangrijk is dat er voor een mooie huid wel de echte groene thee genomen wordt.

Waterkers

De waterkers wordt ook wel tot een superfood gerekend. Het is een bron van antioxidanten en houdt de huid jong en gezond. Het is de zwavel in de waterkers die voor dit positieve effect zorgt. Waterkers kan bijvoorbeeld goed in een salade of soep verwerkt worden.

Vlees en vleeswaren

Met name magere vleeswaren zijn goed voor de huid. Hierin zit veel vitamine A en eiwit. Niet alleen goed voor de weerstand, maar ook voor de huid en de ogen. De aanmaak van huidcellen en de weefselstructuur wordt met behulp van vitamine A voltooid. De eiwitten zorgen voor onder meer voor een soepele celstructuur. Daarnaast helpen eiwitten uiteraard goed voor afslanken indien ze als vervangen dienen voor koolhydraten.

Vis is goed voor de huid

In vis vinden we onder meer omega-3. Deze vetzuren voorkomen de uitdroging van de huid en zorgen voor de opbouw van celmembranen. Erg nuttig voor het bereiken van een mooie huid. Vooral vette vis bevat veel van deze omega-3. Denk hierbij aan haring en zalm, sardines en makreel. Deze vetten zijn onverzadigd dus normaliter niet problematisch voor je gewicht.

MooiehuidBlauwe bessen

Ook blauwe bessen zijn een soort “superfood” en goed voor de huid. Ze zitten boordevol antioxidanten, waarvan we inmiddels weten hoe belangrijk deze voor de huid zijn. Ze spelen een belangrijke rol bij het anti-verouderingsproces en zijn ook nog eens nuttig voor hart en bloedvaten. Je kunt blauwe bessen bijvoorbeeld eten in een (fruit)salade of met havermout.

Dagelijks voldoende water te drinken

Sommige mensen drinken te weinig water. Dagelijks hebben we minstens 1,5 tot 2 liter water per dag nodig. Te weinig water is direct te merken aan de huid: deze is minder elastisch en rimpelig. Wie de huid omhoog trekt zal merken dat deze niet direct meer terugspringt. De huid is te droog. Let op, ook met het ouder worden zal de huid aan elasticiteit verliezen. Water of groene thee zijn ideaal om vocht aan te vullen, maar ook in bepaalde producten zit veel water. Denk maar aan aardbeien, komkommer, mango en andere groenten en fruit. Drink liever geen koffie of zwarte thee met cafeïne: dit werkt juist weer vochtafdrijvend.

Schoonheid zit niet in een potje. Een zalfje met vitamine E werkt vaak niet, omdat hier niet de juiste hoeveelheid vitamine E inzit, niet de juiste variant en vaak ontbreken andere belangrijke vitaminen hierin. Schoonheid komt van binnenuit en bereik je door het eten van een uitgebalanceerde en verantwoorde voeding. Vermijd hierbij zoveel mogelijk geraffineerde suiker, omdat de huid hier slecht tegen kan. Ook roken en alcohol wordt afgeraden, net als overmatig zonnen.

Plaats een reactie