Ben jij een emotie-eter? Dan heb je er waarschijnlijk moeite mee om af te vallen. Eten uit emotie is namelijk een van de meest voorkomende redenen waarom afvallen niet lukt. Het ene na het andere dieet wordt met goede moed begonnen maar loopt uiteindelijk op niets uit. Of je valt wel flink af, maar komt daarna net zo snel weer aan (het “jojo-effect“). Bij emotie-eten eet je niet omdat je echt honger hebt, maar omdat je in de knoop zit met bepaalde emoties. Hieronder een tiental praktische tips om eten vanuit emoties te voorkomen.
Tip 1: Eet bewust
Emotie-eten gaat vaak vrij onbewust. Je eet tussendoor zonder dat je jezelf hier echt even de tijd voor neemt. Het is beter om gedurende de dag enkele bewuste eet-momenten te creëren waarbij je stil staat bij wat je eet. Op deze manier geniet je niet alleen meer van je eten, je wordt jezelf ook bewuster van wat je eet.
Tip 2: Houd een eetdagboek bij
Als je wilt afvallen door te stoppen met eten uit emotie, is het belangrijk om eerst meer inzicht te krijgen in wat, wanneer en waarom je eet. Om hier inzicht in te krijgen, kan je een eetdagboek bij houden. Na een tijdje zal je hier een patroon in ontdekken en er achter komen op welke momenten je uit emotie eet. Zo kan je doelbewust wat aan deze eetmomenten gaan veranderen.
Tip 3: Vervang ongezond met gezond
Wanneer je uit emotie eet, grijp je meestal naar ongezonde dingen. Chocola, snoep, chips of een vette snack. Probeer deze ongezonde tussendoortjes te vervangen door gezonde snacks. Bijvoorbeeld een (fruit)salade, wat nootjes of snoepgroentes. Zo zal je vanzelf afvallen.
Tip 4: Plannen en organiseren
Stress en tijdsnood zorgt ervoor dat je eerder kiest voor een snelle en ongezonde hap. Voorkom stress en tijdsnood zoveel mogelijk door goed te plannen. Het maken van een dagplanning kan zorgen voor veel rust. Hierbij kan je ook meteen je eetmomenten inplannen.
Tip 5: Vermijd eenzaamheid
Eenzaamheid is een van meest voorkomende oorzaken van emotie-eten. Vermijd dit daarom zoveel mogelijk. Voel je jezelf eenzaam? Zoek dan gezelschap op en hou jezelf bezig. Bel dan een familielid of goede vriend(in) op, maakt een wandeling, ga sporten, doe nieuwe kennis op of schrijf je in voor vrijwilligerswerk. Een andere mogelijkheid is om je aan te melden bij een afslankgroep zodat je samen met anderen kunt afslanken en bij elkaar steun kunt zoeken.
Tip 6: Voldoende slaap
Oververmoeidheid is een prikkel om te gaan eten. Zorg er daarom voor dat je voldoende slaapt zodat je goed uitgerust bent. Probeer zoveel mogelijk een vast slaappatroon aan te houden waarbij je minimaal zeven uur per nacht slaapt. Zorg ook voor rustmomentjes verdeeld over de dag.
Tip 7: Lichaamsbeweging
Lichaamsbeweging is een van de meeste krachtige manieren om eten uit emotie aan te pakken. Lichaamsbeweging vormt namelijk een goede afleiding en zorgt er daarnaast ook nog eens voor dat je genothormonen als serotonine en dopamine aanmaakt. Deze zorgen ervoor dat je beter met stress om kan gaan en dat je jezelf beter voelt.
Tip 8: Accepteer je emoties
Eten is vaak een manier om je emoties te onderdrukken. Probeer jezelf niet te verzetten tegen je emoties. Accepteer je emoties en laat je gevoelens vrij. In het begin kan dit moeilijk en soms zelfs heftig zijn, maar je emoties toelaten is een belangrijke eerste stap om beter met je emoties om te leren gaan. Op de lange termijn zul je jezelf dankbaar zijn. Als je weet wat je emoties teweeg brengen kun je ook beter de effecten daarvan voorkomen.
Tip 9: Haal niet te veel lekkers in huis
Ligt jouw voorraadkast vol met lekkere zoetigheden en zoute snacks? Dan is de kans groot dat je hier op een zwak moment naar zal grijpen. Maak het jezelf makkelijker door niet te veel lekker in huis te halen.
Tip 10: Wat zijn de échte oorzaken?
Emotie-eten, de naam zegt het al. Je eet uit emotie. De werkelijke oorzaak van je verkeerde eetpatroon ligt dus bij bepaalde emoties waar je moeilijk mee om kan gaan. Probeer er voor jezelf achter te komen waar je precies tegen aan loopt en ga hiermee aan de slag.
Door deze tips toe te passen in praktijk, zul je merken dat je steeds minder uit emoties gaat eten. Het is een proces dat geleidelijk gaat en je rustig de tijd moet geven. Het hoeft niet in één keer helemaal goed te gaan, doorzetten is het belangrijkste.
Tip! Lees ook het leuke boek “Liefde in plaats van chocola“. In dit boek worden tal van oorzaken en oplossingen voor het emotie-eten aangedragen, waarbij veel zaken herkenbaar en leuk worden beschreven.
Verliefd op iemand worden is echt een goede methode om af te vallen. Toen ik een vrijgezel was, raakte ik vaak mijn balans kwijt. Op het ene moment was ik tevreden met mezelf en op het andere moment voelde ik me treurig. Ik kwam dan altijd op iets zoets uit om me beter te voelen. Nu ik ben in een relatie met een man waar ik echt verliefd op ben, en voel ik me heel harmonisch en evenwichtig. Ik eet ook veel minder zoete dingen dan vroeger.