website statistics

Trage Schildklier? Zo kun je toch Afvallen

De schildklier is een zeer belangrijk orgaan in onze keel. Dit orgaan kan een grote invloed hebben op je lichaamsgewicht. De schildklier maakt schildklierhormonen en deze hormonen hebben onder andere invloed op je stofwisseling en je spijsvertering. Dat heeft natuurlijk weer direct te maken met je gewicht. Maar hoe zit het nu eigenlijk met het verband tussen je schildklier en overgewicht? Ligt het altijd aan je schildklier en kun je ondanks een te trage schildklier toch afvallen? In dit artikel vertellen we je alles over het verband tussen je schildklier en gewicht verliezen.

Trage schildklier

Schildklier4Het kan voorkomen dat er een afwijking ontstaat in de schildklier. Dit kan op verschillende manieren ontstaan. Zo is het mogelijk dat de schildklier te snel werkt maar ook een te trage schildklier komt regelmatig voor. In het laatste geval zien we vaak een sterke gewichtstoename. Doordat de schildklier te traag werkt, komen er namelijk minder schildklierhormonen in je bloed. Hierdoor kunnen voedingsstoffen langzamer en minder efficiënt verwerkt worden in je lichaam. Daardoor kan er inderdaad overgewicht ontstaan. Het is echter niet zo simpel dat je al het overgewicht kunt afschuiven op een trage schildklier. In de praktijk kan het namelijk ook andersom: je schildklier wordt juist traag door je ongezonde levensstijl en het daarbij behorende overgewicht.

Wat is de oorzaak?

Meestal gaan we pas naar de huisarts om onze schildklier te laten onderzoeken, wanneer we veel last hebben van overgewicht. Op zo’n moment is het moeilijk te bepalen of de schildklier traag is geworden door het overgewicht of dat het overgewicht is veroorzaak doordat de schildklier traag is. Uit onderzoek blijkt in ieder geval dat het ongeveer 50/50 is: in de helft van alle gevallen ontstaat overgewicht door een schildklier die niet optimaal werkt en in de helft van alle gevallen werkt het andersom.

Schildklier5Overigens is uit dezelfde onderzoeken gebleken dat een ongezonde levensstijl verreweg de belangrijkste reden is voor een te trage schildklier. We raden dan ook om niet te roken en om te zorgen voor voldoende inname van selenium, vitamine A, magnesium, jodium en ijzer. Een tekort aan deze mineralen speelt een belangrijke rol bij het niet functioneren van de schildklier.

Afvallen

Zelfs als je een schildklierafwijking hebt, is het mogelijk om af te vallen. Zolang je schildklier namelijk iets doet en niet helemaal buiten werking is, kun je afvallen. Natuurlijk zal het dan niet zo snel gaan als wanneer je schildklier perfect werkt, maar langzaam maar zeker zul je de resultaten zien. Houd je aan de algemene tips die gelden om goed af te kunnen vallen. Dat betekent veel bewegen, veel water drinken en gezond eten. Zorg ook dat je gezonde voeding binnen krijgt en op de lange termijn zul je zien dat je gewicht gaat verliezen. Daarbij zijn doorzettingsvermogen en geduld misschien wel de allerbelangrijkste ingrediënten.

Schildklierproblemen en overgewicht

Uit onderzoek blijkt dat overgewicht te vaak onterecht wordt toegewezen aan een niet werkende schildklier. Wanneer je denkt last te hebben van schildklierproblemen en daardoor overgewicht hebt, raden we je aan om een afspraak te maken met de huisarts. Deze kan je doorsturen naar een internist om een hormoonbepaling en een temperatuurtest te doen. Hierdoor kun je er achter komen of je daadwerkelijk een tekort aan schildklierhormonen hebt. Aan de hand daarvan kunnen er medicijnen voorgeschreven worden of kan er een behandelplan worden gemaakt om af te vallen.

In combinatie met een gezonde manier van leven en voldoende beweging zal het je ook dan kunnen lukken om een gezond gewicht te bereiken en nog belangrijker: dit gewicht ook daadwerkelijk te behouden.

Tip! Probeer ook het boek en programma Gezonde Groene Smoothies. Deze aanpak zorgt er onder meer voor dat je schildklier wordt gestimuleerd en sneller gaat werken. Zo zul je ook eenvoudiger kunnen afslanken.

Plaats een reactie