website statistics

Gezond Eten voor een Slanker Lichaam: 20 Tips

Zoals we wel vaker verkondigen op Leuk Afvallen is gewoon gezond eten de eerste belangrijke stap naar een slanker lichaam. Geen moeilijke diëten of jezelf uithongeren, maar een stabiel en gezond voedingspatroon waarbij langzaam maar zeker gewicht verliest. Je zult zo wellicht niet zo snel afslanken als bij een stringent crashdieet, maar je doet dit met gezond eten wel op een verantwoorde en consequente wijze, waardoor je ook daadwerkelijk succesvol je streefgewicht kunt behalen én behouden.

Hoe kun je nu het beste “gezond eten”? Hieronder hebben wij de 20 praktische tips voor je samengesteld. Volg deze tips en je zult vast en zeker goed op weg zijn naar een gezond en slank voedingspatroon.

GezondetenLet op het ontbijt

Je ontbijt is een zeer belangrijk moment van de dag als het gaat om gezond eten. Door middel van het juiste ontbijt wordt immers je stofwisseling op gang gebracht. Daarbij leg je een goede bodem voor de rest van de dag waardoor je niet voortdurend honger hebt of gaat snaaien. Een goed ontbijt bestaat bijvoorbeeld uit zuivel met havermout, fruit als bananen, appels en citrusvruchten en volkoren cracker met kaas.

Zoete aardappelen in plaats van patat

Het bij velen welk bekend dat friet niet het meest gezonde eten is dat je je kunt voorstellen. Friet bevat erg veel verzadigde vetten en een hoge mate koolhydraten. In plaats van friet kun je beter zoete aardappelen eten, die veel goede vezels bevatten en voedzaam zijn. Kook deze zoete aardappels zoals je gewone aardappels zou koken.

Vermijd wit brood, dan liever bruin brood

Wit brood brengt je spijsvertering tot stoppen. Daarbij is het een bron van zeer trage koolhydraten, waardoor je sneller overtollige kilo’s zult ophopen. Tenslotte bevat wit brood in de supermarkt vaak ook nog eens onnodige suikers of conserveringsmiddelen. Wil je dus wel brood eten dan is het verstandiger om voor bruin brood te gaan. Bruin brood bevat over de linie wel wat meer zware koolhydraten, maar deze worden veel sneller afgevoerd en is enorm goed voor je stofwisseling.

VochtVocht voert af

Veel drinken is eigenlijk voor ieder soort dieet een goede tip. Een bekende vorm van gezond drinken is natuurlijk water. Drink minstens anderhalve liter per dag voor een prettige doorstroming van je lichaam. Andere goede vormen van vocht zijn thee, en dan vooral groene thee, en sappen. Ook vind je veel vocht door fruit en groente te eten.

Geen frituurgerechten

Het spreekt eigenlijk vanzelf, maar gezond eten doe je ook door zo veel mogelijk frituurgerechten te vermijden. Frituren is enorm slecht doordat je in feite het product doordrenkt met verzadigd vet. Het is een enorme dikmaker en je als je de keuze kun je beter het fornuis of de oven gebruiken om het product te bereiden.

Matig sterk met alcohol

Het is natuurlijk wel lekker, zo nu en dan een glaasje wijn of een koud biertje in de kroeg. Maar alcohol is vaak genoeg funest voor je gewicht. Als je toch voor alcohol gaat, kies dan voor een drankje met weinig koolhydraten, zoals wijn of wodka. Vermijd dikmakende alcoholische dranken als bier, whisky of zoete likeuren.

Groenten zoveel je wilt

Groenten zijn erg handige afslankvoeding. Je kunt er namelijk zoveel eten als je wilt. Groenten bevatten over het algemeen zeer weinig koolhydraten en calorieën. Daarbij geven ze je een vol gevoel, in het bijzonder eiwitrijke groente zoals zoete aardappelen, spinazie en erwten. Tevens zijn de vele vezels in groente gunstig voor je metabolisme.

Wit vlees boven rood vlees

Het eten van vlees kan heel goed in een dieet vallen, in het bijzonder een koolhydraatarm dieet waarbij je je richt op voeding met veel eiwitten. Als je vlees gaat eten en wilt afvallen is het wel aan te raden om je te richten op wit vlees, zoals kip, kalkoen, mager rundvlees of varkensvlees. Dit vlees is beter voor je spijsvertering dan rood vlees, wat vaak langer in je systeem blijft hangen en waarvoor je stofwisseling meer werk voor moet verrichten om het goed in je lichaam op te nemen.

Vis is enorm gezond

Naast het eten van wit vlees is het ook aan te raden om vis te eten. Vis bevat enorm veel goed vetzuren, de zogenoemde visolie, zoals omega 3 en omega 9. Deze vetzuren maken je lichaam niet alleen gezond en zorgen voor een prettig vol gevoel, maar ze zorgen ook dat je meer energie krijgt. Daarbij is vis een mooi zacht element dat goed is te combineren met groenten.

Fruit iedere dag

Ofschoon het ongelimiteerd eten van fruit niet aan te raden is vanwege het suikergehalte, kun je er wel vanuit gaan dat fruit een gunstig effect heeft op je lichaam. Er zitten immers veel goede mineralen en vitaminen in, en het geeft je een goed vol gevoel. Eet zo 1 tot 3 stuks fruit per dag en je zult het positieve effect merken.

Geen cruesli maar havermout met fruit

Cruesli en muesli uit de supermarkt bevat vaak enorme hoeveelheden suiker. Daarbij wordt er ook vaak gedroogd fruit, waaronder rozijnen, toegevoegd. Deze zijn ook weer gesuikerd. Als je derhalve cruesli met melk of yoghurt eet, krijg je veel suiker binnen, ondanks dat je wellicht denkt dat dit ongezond is. Eet daarvoor in de plaats beter havermout met een beetje fruit.

Eigen mayonaise maken of deze vervangen

Veel mensen denken dat mayonaise ongezond is. Maar echte mayonaise is eigenlijk heel puur; het bevat gewoon eieren, olie en specerijen. Ongezonde mayonaise kun je natuurlijk vinden in de supermarkt waar er bij de mayonaise veel ongezonde vetmakers of conserveringsmiddelen worden gevoegd. Maak dus je eigen mayonaise. Gebruik hiervoor 2 eidooiers, 2 theelepels mosterd, 2 eetlepels witte wijnazijn, 300ml zonnebloemolie, zout en peper. Zorg dat alles op kamertemperatuur is. Klop eerst de eidooiers in een kom met de mosterd en witte wijnazijn, zout en peper naar smaak. Hierna rustig de olie toevoegen terwijl je blijft roeren. Voeg tenslotte de rest van azijn toe en voeg nog wat zout en peper toe. Bewaar in de koelkast tot gebruik.

Opnieuwafvallen3Gezond Snacken Tussendoor

Lekkere snacks maken afvallen zoveel leuker. Zorg dus dat je wat slanke tussendoortjes paraat hebt als je onverwachts honger krijgt maar toch niet aan een volle maaltijd wilt (en mag) beginnen. We hebben bijvoorbeeld 10 heerlijke snacks op een rij gezet.

Zoet met natuurproducten

Bijna iedereen is dol op zoete producten zo nu en dan. Hierbij is het natuurlijk jammer dat geraffineerde suikers en glucose-siroop zo ontzettend slecht zijn voor de lijn. Deze geraffineerde suikers zitten echter in bijna alle fabriekmatig geproduceerde zoete voeding, zoals gebak, koekjes en desserts. Je kunt echter heel goed je eigen voeding zoeten door vruchtenjam, gedroogd fruit of gewoon fruit te gebruiken. Deze bevatten minder suikers of alleen natuurlijke vruchtensuikers, die veel beter zijn voor je lichaam.

Maak je eigen deeg

Een teveel aan koolhydraten is zeker slecht voor je gewicht. Nu kun je helemaal voor een streng koolhydraatarm dieet gaan. Maar veel mensen die afslanken missen dan toch het genoegen van brood en pasta. Je kunt als vervanging daarom ook je eigen deeg maken, van ingrediënten die beter van toepassing zijn voor je gezond eetpatroon. Denk bijvoorbeeld aan pannenkoeken van amandelmeel. Maar zelfs al je eigen tarwebrood maken is al beter dan het gewoon kopen in de supermarkt. Je eigen brood bevat immers geen kunstmatige toevoegingen.

Vervang deeg door groenten

Koolhydraten kunnen dus beter vermeden worden. Wil je toch eens een lekkere lasagna eten dan kun je in plaats van deeg heel goed groenten gebruiken. Geschikte groenten zijn bijvoorbeeld courgette of aubergine. Of maak in plaats van een pasta, een lekkere ratatouille van stevige groenten. Je voelt je erna net zo vol van, maar de maaltijd is veel beter voor je gewicht.

RomigesoepenRomige soepen

Heb je honger maar wil je een gezonde, slanke maaltijd? Ga dan eens voor een lekkere zelfgemaakte soep. Niet alleen bevatten soepen natuurlijk veel vocht, wat gunstig is voor je afvoer van afvalstoffen, maar zijn ze normaliter ook nog eens voedzaam én caloriearm. En een lekkere warme soep als het buiten koud is, wie wil dat nu niet? Om je soep lekker romig te maken kun je zoete aardappelen gebruiken. Lees ook ons artikel met lekkere soepen om mee af te vallen.

Ga voor Shakes en Smoothies

Het grote voordeel van een shake of een smoothie is dat het zowel fruit/groenten als vocht bevat, twee belangrijke elementen voor gezond eten. Daarbij is een shake of een smoothie ideaal voor het toevoegen van extra supervoeding of eventueel zelfs supplementen. De voedingsstoffen worden via een shake of smoothies extra snel opgenomen in je lichaam. Tevens geven ze je een relatief vol gevoel, waardoor je dus geen last hebt van een hongergevoel.

We hebben al deze voedingstips en nog veel meer “geheimen” samengebundeld in de gerechten van ons kookboek 200 Exotische Afslankrecepten. Hierbij zijn de gerechten behalve erg slank makend ook nog eens erg lekker!

Plaats een reactie