Als het elastische bindweefsel van de huid afneemt dan kan het gebeuren dat er meer vet in de cellen van de onderhuid wordt afgezet. Hierdoor kan de volume van die cellen toenemen, waardoor ze tegen het oppervlak duwen. Als dit gebeurt ontstaan de bobbels en putjes die zo kenmerkend zijn voor cellulitis.
Kun je het voorkomen?
De oorzaken van cellulitis kun je niet altijd voorkomen. Hormonen, aanleg en veroudering zijn zaken waarmee je nu eenmaal mee geconfronteerd wordt. Toch is voorkomen beter dan genezen. Je moet er alleen wel een paar dingen voor overhebben. Hieronder een aantal tips:
> Zorg dat je gewicht constant blijft. Natuurlijk het liefst een gezond gewicht. Jo-jo’en is funest voor je huid, zeker wanneer je genetisch aanleg voor een sinaasappelhuid hebt.
> Eet gezond! Cellulitis en vet zijn goede vrienden van elkaar. Het probleem ontstaat – zoals in de inleiding is aangeven – doordat vet zich in de huidcellen afzet. Eet dus geen of zo weinig mogelijk verzadigde vetten en suikers.
> Eet veel fruit, appels, peren, bananen, citrusvruchten en wortelen. Deze bevatten een stofje wat pectine heet. Dit helpt je lichaam te ontgiften.
> Drink veel water, minstens acht glazen per dag.
> Als je rookt, kun je hier beter mee stoppen. Het verstoort het de stofwisseling wat weer de vorming van sinaasappelhuid in de hand werkt.
> Tot slot in het preventielijstje: Als je de pil slikt is het mogelijk dat het type wat jij voorgeschreven krijgt het probleem in de hand werkt. Vraag hiernaar bij je huisarts.
Als je er al last van hebt, wat kun je dan doen?
Ook als je al last hebt van sinaasappelhuid, zijn er wel middelen om dit te verminderen en te laten verdwijnen.
Massage
Een goede methode is masseren. Doe dit minstens één keer per dag met een zogenaamde loofah-handschoen. Dit is een natuurlijke spons in de vorm van een handschoen, waarmee je de bloedsomloop stimuleert. Blijf masseren tot je huid rozig of zelfs rood wordt. Het kan een beetje pijnlijk worden maar naarmate je de handschoen gebruikt, went je huid eraan en voel je er niets meer van.
Na de massage met de loofah ga je je huid stimuleren door jezelf met je duim en wijsvinger rol- en knijpmassage te geven. Je kunt hiervoor ook een speciale massageborstel gebruiken. Hierdoor worden de verklevingen onder je huid losser waardoor de huid steviger wordt.
Tot slot kun je de huid insmeren met essentiële oliën. Dit zijn natuurzuivere oliën van biologische kwaliteit. Ter vermindering van cellulitis kun je: rozemarijn-, grapefruit-, cipres- of geraniumolie nemen. Je kunt deze oliën mengen of alleen gebruiken. Vergeet niet dat je de olie nooit puur mag gebruiken, ze moeten gemengd worden met een basisolie. Dit kan bijvoorbeeld olijfolie zijn. Een andere goede oplossing is het gebruiken van een verstevigende en hydraterende crème.
Hulp zoeken
Werken bovenstaande tips niet of laat je je liever behandelen voor het probleem? Ook daar zijn mogelijkheden voor.
Lipomassage
Dit is een pijnloze behandeling die de weefselbarrières wegneemt. Er wordt gebruik gemaakt van een dieptemassage wat werkt volgens het principe van de aanzuig-oprol-uitrol techniek. Tijdens deze behandeling draag je een bodysuit van dun nylon. Dit pak zorgt voor een goede hygiene en voor een betere geleiding van de behandeling, aangezien er wordt gewerkt met een lipomassage-aparaat. Voor een goed resultaat is een maandelijkse behandeling aan te raden. Ook moet je na elke behandeling minstens anderhalf liter water drinken.
Acupunctuur
Bij acupunctuur worden lang niet altijd naalden gebruikt. Bij bestrijding van cellulitis word er meestal met glazen cups gewerkt, waarbij die op de huid worden gezet. Hiermee wordt de de doorbloeding van de huid gestimuleerd. Voor een goed resultaat wordt je tussen de tien en twintig keer behandeld.
Mesotherapie
Hierbij wordt met behulp van injecties voorkomen dat vetcellen worden opgeslagen. Dit is zeker niet pijnloos en is daarbij ook niet goedkoop.
Oefeningen
Naast de massage en life-style veranderingen kun je de huidlagen in beweging te brengen. Sporten is goed voor je hele lichaam en zorgt voor een betere doorbloeding. Vooral met oefeningen voor benen, billen en heupen pak je het probleem aan. Een uitstekende bewegingsmethode tegen cellulitis is bijvoorbeeld het Kettlebell Workout Programma.
Cellulitis is vervelend, maar gelukkig kun je zelf aardig wat doen om het te voorkomen of wanneer dit te laat is, het te verminderen en je huid weer strak doen laten aanvoelen.