website statistics

10 Dikmakende Voedingsmiddelen om te Vermijden

Je moet een paar kilo’s kwijt, en daarom let je op wat je eet of je volgt een specifiek dieet. Maar meer dan de helft van de afvallers behaalt nooit zijn doel. Dikmakende voedingsmiddelen zijn één van de grootse valkuilen die je tegen kunt komen als je aan de lijn bent. In onze voeding zit tegenwoordig immers behoorlijk wat verborgen suikers en vetten.

Het is bij ieder dieet belangrijk dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Het is alleen heel makkelijk om van bepaalde voedingsstoffen teveel in te nemen. Suikers, vetten en koolhydraten zijn nodig om je lijf energie te geven en op gang te houden. Als je op gewicht wilt komen en blijven, is daarom een uitgebalanceerd voedingspatroon van belang.

10 soorten dikmakende voeding

1. Brood
Je zult het niet verwachten, maar brood is één van de grootste dikmakers. Nu is brood niet per definitie slecht. Volkorenbrood wordt gemaakt van de hele graankorrel, in tegenstelling tot wit- en tarwebrood. Het voordeel hiervan is dat de koolhydraten langzaam worden vrijgegeven en omgezet kunnen worden in energie. Teveel brood zorgt voor teveel koolhydraten en kan dus een dikmaker zijn.

2. Kaas
Dikmakers2Op de markt een lekker stuk boerenkaas halen. Heerlijk voor op de boterham of voor bij de borrel. Echter zit boerenkaas boordevol met verzadigde vetten. Let bij kaas op of het 48+, 30+ of 20+ is. Deze getallen geven het vetpercentage aan. Goede alternatieven zijn mozzarella, geitenkaas of 20+ kaas. Hierbij geldt ook: met mate. Strooi geen ladingen kaas over je groenten en beleg je boterham niet dubbeldik.

3. Chocolade (maar niet alle!)
Hier is niet onderuit te komen. Zeker voor veel vrouwen is dit een dikmaker om te vermijden. Hoe vaak denk je niet: “ik neem gewoon een klein stukje”, en verdwijnt de hele reep naar binnen? Het kan nog ongezonder, want veel chocoladerepen worden gemaakt met koek en caramel erin. Als je kijkt hoeveel calorieën er in een Mars of in een Twix zitten, is het niet gek dat je deze repen moet vermijden als je af wil vallen. Toch is niet alle chocolade slecht, en zijn er uitzonderingen.

3. Limonades en zoete dranken
Cola, sinas, 7-up, maar ook aanmaaklimonade zijn iets om te vermijden. Zelfs een glas vruchtensap is niet per se gezond. Let altijd op of er op de verpakking staat of er suikers aan toegevoegd zijn.

4. Frituur
Een patatje mét en een frikadel speciaal gaan er van tijd tot tijd wel in. Toch is dit soort eten iets wat je het beste kunt vermijden tijdens het afvallen.

De friet en snacks zuigen het vet uit de frituurpan op als een spons. Deze verzadigde vetten zijn slecht voor de lijn. Deze voeding is niet alleen ongezond, maar vaak wordt er een grote klodder mayonaise, frietsaus of ketchup bij gegeten. Deze zitten vol met, je raadt het al, suiker en vet. Niet doen dus.

5. Toetjes
Vla, roomijs of appeltaart. Allemaal een no-go. Hier hoef je geen uitleg over, je weet dat ze niet goed voor je zijn. Ze hebben ook geen toegevoegde waarde voor je lijf. Ja, de appel uit de appeltaart misschien. Maar die is zonder de taart al erg lekker en wél gezond.

6. Margarine
Dit smeer je niet alleen op je brood, je braadt je vlees er in en gebruikt het om je aardappelen in te bakken. Op deze manier krijg je ongemerkt veel transvetten binnen en dit werkt het afvallen tegen.

Er zijn veel alternatieven voor het bakken in margarine. Koolzaadolie, kokosolie, olijfolie en rijstolie zijn vetten die beter afbreekbaar zijn voor je lijf. Let wel op welke olie je waarvoor gebruikt, want sommige oliën zijn niet geschikt om te wokken vanwege de hoge temperatuur.

7. Pasta
De meeste pasta is gemaakt van witte bloem. Pasta is lekker, makkelijk en je kunt er goed mee variën, maar toch liggen snelle koolhydraten op de loer.

Gelukkig zijn er alternatieven: volkoren pasta. Wat je ook eens kunt proberen, is de pasta vervangen voor courgette. Lasagne van courgette is tegenwoordig helemaal hip, maar ook kun je er heerlijke spaghetti van maken. Spaghetti kun je ook vervangen door taugé.

Dikmakers38. Sauzen
Vette pastasauzen moet je vermijden maar natuurlijk ook knoflooksaus, currysaus en andere smaakmakers zijn funest. Deze fabrieksmatige sauzen zitten vol met slechte vetten en suikers. Het beste kun je alle in de fabriek geproduceerde sauzen laten staan. Om toch een lekkere saus te eten kun je deze het beste zelf maken.

9. Broodbeleg
Het is niet altijd eenvoudig om broodbeleg te vinden wat gezond is. Het spreekt voor zich dat chocopasta en hagelslag niet onder de noemer ‘gezonde keuze’ vallen. Wil je toch voor zoet gaan, kies dan voor appelstroop, pindakaas of natuurlijke honing. Vette kaas en vleeswaren zijn de andere optie. Vervang deze door 20+ kaas en magere producten als gegrilde kipfilet, en je zit in de goede richting.

10. Alcohol
Niet alleen om af te vallen is het verstandig alcohol te laten staan, want de nadelen van alcohol zijn algemeen bekend. Dit betekent niet dat iedereen die aan de lijn doet, maar geheelonthouder moet worden, maar neem een glaasje wijn op vrijdagavond in plaats van een fles.

Alcohol wordt door je lever omgezet in vetzuren, wat niet goed is voor de lijn en voor je gezondheid. De calorieën in alcohol zijn zogenoemde ‘lege calorieën’ omdat je lichaam ze niet kan omzetten in energie.

In een notendop

De conclusie is, dat voedingsmiddelen waar veel suiker in zit, gemeden moeten worden als je wilt afvallen. Doe het rustig aan met vetten en omzijl in je voeding dan vooral de verzadigde variant. Producten die gemaakt zijn van witte bloem kun je het best proberen te vervangen door de volkoren variant. Check ook ons receptenboek voor gerechten die bestaan uit gezonde voedingsmiddelen.

2 gedachten over “10 Dikmakende Voedingsmiddelen om te Vermijden”

 1. ik vind dat ik te mager ben; ik meet 1,70 m en weeg slechts 55kg.
  het probleem is dat ik geen zuivel verdraag wegens teveel slijmvorming.
  ik heb ook een lichte maagbreuk en last als ik wat teveel eet.
  ik heb ook geen gal meer ( operatie in 1974 )
  war raad u mij aan om war te verdikken ?

  Beantwoorden
  • In dit geval raden we in eerste instantie altijd de gang naar de huisarts aan, gezien uw medische complicaties.
   Dat terzijde is goed voedsel om gezond mee te verdikken dat voedsel wat van nature al een zeer hoge voedingswaarde bevat. Denk dan aan koolhydraatrijke voeding als pasta, aardappelen, havermout. Dit voedsel bevat zogenoemde complexe koolhydraten die ervoor zorgen dat het lichaam energievoorraden gaat opslaan, maar dan wel op verantwoorde wijze. Vermijd in ieder geval verwerkte suikerproducten of junkfood, die slechte koolhydraten bevatten en waar bij grote inname de bloedsuikerspiegel te hoog wordt, en die weinig goede energie geven voor het lichaam.

   Beantwoorden

Plaats een reactie