website statistics

10 Praktische Tips voor Gezond Vermageren

Gezond vermageren is niet moeilijk, maar je moet er wel voor open staan. Het is namelijk niet in een opwelling aan weer een dieet beginnen, maar een goed plan opstellen voor de rest van je leven. Dan gaat vermageren namelijk bijna vanzelf zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen.

In dit artikel noemen we 10 tips om het afslankproces op een gezonde manier aan te pakken. Deze tips zijn vooral nuttig voor personen die beginnen met afvallen, maar ook voor “gevorderden” is het uiteraard raadzaam om zo nu en terug te gaan naar de basis om te zien of je nog op de goede weg bent.

1. Check je leefstijl

GezondvermagerenDe reden dat je wilt vermageren is dat je vindt dat je teveel weegt. De oorzaak van overgewicht is toch vaak de leefstijl. Te weinig lichaamsbeweging is een belangrijk probleem, maar ook het eten en de snacks die je dagelijks naar binnen werkt. Je leefstijl aanpassen is iets wat in feite onontkoombaar is. Denk hierbij aan gezonde voeding, gezonde snacks en drankjes maar ook aan meer lichaamsbeweging. Hierbij is je insteek belangrijk. Verander niet je lifestyle van de een op de andere dag, maar bereid de stap goed voor zodat je er ook mentaal klaar voor bent.

“Lifestyle” is overigens een breed begrip dat niet alleen je voeding en beweging betreft maar ook je manier van leven. Bijvoorbeeld hoe slaap je, hoe is je hormoonhuishouding, rook je of drink je alcohol, op welke momenten eet je, hoe staat het met je motivatie?

2. Neem de tijd

Hoewel de verleiding erg groot is om voor dat feestje of die speciale strandvakantie af te vallen is het niet aan te raden. Een crash dieet waarbij je in korte tijd veel gewicht verliest is een aanslag op je lichaam. Het belangrijkste wat je kunt doen is de tijd nemen om af te vallen. Dit gaat goed gepaard met een aanpassing van je levensstijl. Daarbij kost het tijd om te wennen aan het juiste dieet.

3. Zorg voor regelmaat

Orde en regelmaat zorgen er voor dat je niet alleen minder naar eten en snacks zult grijpen het geeft je ook houvast. Zo moet je er voor zorgen dat je op vaste tijden iets eet en drinkt. Natuurlijk kies je voor gezonde voeding en snacks tussendoor. Maar juist door de regelmaat zul je niet snel in de verleiding gebracht worden iets ongezonder te pakken. Maak hier dus een vaste planning voor en vergeet niet je lichaamsbeweging in te plannen.

4. Dieet of voedingspatroon

Als je wilt vermageren ga je op dieet, tenminste dat is de algemene term. Maar een dieet heeft vaak ook een beetje vervelende bijsmaak in de naam. Het is veelal iets waar men enorm tegenop ziet, dat niet lekker is en moeilijk vol te houden is. Kies dus wel een dieet dat je vol kunt houden omdat het gewoon lekker eten is. Met andere woorden pas je voedingspatroon aan met gezond eten, normale porties en gezonde snacks. Het kiezen van het juiste dieet voor jou is dus een belangrijke eerste stap.

Gezondvermageren5. Verstandig inkopen en koken

Zelf koken is een van die aanpassingen die een grote impact zullen hebben op je gewicht. Het is immers zo dat als je zelf kookt je een stuk bewuster omgaat met wat je binnenkrijgt. Daarbij vermijdt je de kant en klare maaltijden die vol slechte koolhydraten, suikers en vetten zitten. Volg ook deze tips om gzond te koken en je hebt al meteen een grote stap gemaakt naar een slankere lijn.

6. Denk aan snacks

Een lekkere snack of tussendoortje, iedereen heeft er wel eens in in. Maar waarom? Heel eenvoudig, een snack vervult de behoefte van je lichaam aan energie tussen groot maaltijdmoment. Je lichaam geeft aan wanneer het iets nodig heeft. Zorg dus ook dat je gezonde snacks klaar hebt liggen die je maar hoeft te pakken wanneer je lichaam aangeeft iets nodig te hebben. Soms heb je extra energie nodig. Hoe dan ook, er zijn verschillende lekkere en gezonde snacks die je ook nog eens helpen je beter te voelen.

7. Kom in beweging

Gezond vermageren kan alleen dan wanneer je naast je voeding ook aan je lichaam denkt. Kom in beweging, ga wandelen of fietsen. Kies een sport die je ook echt leuk vindt. Wordt alleen lid van een sportschool als je weet dat je er ook elke keer naar toe gaat. Laat liever de auto wat vaker staan en ga lopend naar de winkel. Zoek eventueel een sport of wandelmaatje en zorg dat je hier plezier in krijgt. Heb je problemen om jezelf te motiveren, dan is een goed trainingsprogramma voor jou wellicht de beste optie.

8. Betrek je omgeving

Ga niet in je eentje een dieet volgen of meer bewegen terwijl de rest van je familie gewoon lekker voor je neus alles mag eten wat voor jou niet meer kan. Daarbij is het voor je eigen mindset ook belangrijk dat je niet alleen aan de slag gaat. Veel personen die alleen afslanken vallen terug in een patroon van emotie-eten. Dus nee, betrek je familie en vrienden bij je plan. Stel samen de maaltijden samen, laat ze mee eten met wat jij eet. Een gezonde leefstijl en dus gezond vermageren zal beter lukken wanneer iedereen met je meedoet, zelfs is het alleen geestelijk.

9. Luister naar je lichaam

Je lichaam geeft aan wanneer je te eenzijdig eet. Je lichaam geeft ook aan wanneer je te vet eet. Je lichaam geeft bovendien aan wanneer je teveel of juist te weinig van een bepaalde stof binnen hebt gekregen. Daarnaast geeft je lichaam aan dat je bijvoorbeeld teveel gesport hebt of juist te weinig. Leer je lichaam dus kennen en luister er naar.

10. De juiste planning

Gezondvermageren6Plan je dag van te voren goed in. Dit zorgt ervoor dat je niet “bij het moment” naar die dikmakende voedingsmiddelen grijpt. Maar voor iedere dag een vooropgezet schema, dus ontbijt, lunch en diner. Hierbij maximaal 2 slanke tussendoortjes zoals hierboven aangegeven. Zelf een eigen dieetschema maken is echt niet zo lastig als je wellicht zou denken. Je kunt het schema een dag van te voren maken maar voor het gemak is een weekschema ook erg effectief.

Het allerbelangrijkste wat je kunt doen voor jezelf is niet opgeven. Er zullen moeilijke periodes komen en er zullen verleidingen komen. Dat is niet erg, zorg er alleen voor dat je de volgende dag weer je routine oppakt.

Veel afslankprogramma’s kunnen je helpen om op de juiste manier gewicht te verliezen. Bekijk onze verschillende recensies van afslankprogramma’s en afvalproducten. Zo kun je de keuze maken die het beste in lijn ligt met jouw lichaam en karakter.

Plaats een reactie