website statistics

Hoe Minder Vocht Vasthouden? 10 Handige Tips

Een menselijk lichaam bestaat voor ruim 70 procent uit water. Dit betekent dat een aanzienlijk deel van je lichaamsvet en spieren ook uit vocht bestaan. Vocht dien je dus binnen te houden. Maar wat als je overmatig veel vocht vasthoudt? In dit artikel doen we 10 handige tips uit de doeken die ervoor zorgen dat je lichaam niet teveel water vasthoudt. Dit is niet alleen gezonder maar zo zul je ook slanker lijken.

Vocht in het lichaam

vochtverminderen4klVooral de benen geven een teken bij een teveel aan vocht. Dikke enkels en voeten komen het vaakst voor, maar ook een voller gezicht of opgezette vingers en handen zijn vaak aanleiding om na te gaan of je vocht vasthoudt. Schoenen gaan knellen en strakkere kleding zit onprettig. Vocht vasthouden is een veelvoorkomende kwaal voor alle leeftijden. Het komt veel voor bij zwangere vrouwen, vrouwen die net zijn bevallen en vrouwen die de pil slikken. Daarnaast kunnen medische oorzaken een rol spelen.

Je lichaam uit balans?

Vocht vasthouden is een signaal van je lichaam. Vocht zit in het weefsel, in de cellen van je lichaam. Dit uit zich in een ophoping of zwelling waar je een kuiltje in kunt drukken. Een hoge bloeddruk of een andere aandoening kan de oorzaak zijn van dit euvel. Bij langdurig of veel vocht vasthouden dient soms een arts te worden geraadpleegd. De ophoping van vocht, oedemen genaamd, kunnen namelijk eenvoudig worden weggewerkt. Het vocht dient namelijk afgevoerd te worden. De pompfunctie, zoals het hart, dient het vocht weer via de aders af te voeren.

Vocht is een vloeistof, dus eigenlijk spreek je over water vasthouden. Onze lymfen voeren normaliter achtergebleven vloeistoffen af. Een stoornis of ruis in deze functie zorgt dat het water vasthouden blijft bestaan. Buik en voeten zwellen op en kunnen pijnlijk aanvoelen. Het gaat om een onderhuidse vochtophoping. Overigens ook vaak oorzaak voor gewichtsschommelingen. Ook “non-pitting” oedemen komen voor, hierbij is het niet mogelijk de ophoping in te drukken.

vochtverminderenDe oorzaken van water vasthouden

De oorzaken zijn legio. Zo zijn er medische oorzaken mogelijk. Nieraandoeningen, een traag werkende schildklier, maar ook een hormonale oorzaak kan ten grondslag liggen aan het vocht vasthouden. Teveel aan oestrogeen bijvoorbeeld. Dit hormoon zit onder andere in de anticonceptiepil. En natuurlijk kan stress ook een oorzaak zijn, hierbij zie je vaak een tijdelijke vochtophoping voorkomen.

Na het 35ste levensjaar daalt het oestrogeen ook uit het lichaam. Op later leeftijd kan het daarom vaker voorkomen dat je lichaam vocht vasthoudt. Daarnaast kan er sprake zijn van een verstopping van de aderen of een vergroting van de lever. Allergieën of artritis kunnen ook ten grondslag liggen een teveel aan water in je lichaam.

10 tips om minder vocht vast te houden

Hieronder 10 handige tips om je lichaam minder wat vast te laten houden.

1. Drink voldoende water

Water begeleidt extra vocht mee naar buiten. Dat klinkt gek, als je water vasthoudt, maar het werkt zeer gunstig. Jezelf uitdrogen heeft geen nut. Het is zelfs zeer schadelijk voor je lichaam en je vocht drijf je er niet mee af. Goed water blijven drinken is dus erg voornaam. Daarbij is water drinken ook erg bevorderlijk voor het afvallen.

2. Nuttige vochtafdrijvende kruiden

Je kunt op de natuurlijke toer gaan met kruiden. Bijvoorbeeld peterselie, rozenbottelthee, jeneverbes; er zijn natuurlijke middelen die een vochtafdrijvende werking hebben. Ze helpen je lichaam af van het overtollige vocht.

3. Oestrogeen verhogende, plantaardige producten eten

Producten als lijnzaad, sesamzaad, kikkererwten, broccoli, groene bonen, veenbessen (cranberries), maar ook paprika, havermout en selderij werken oestrogeen verhogend. Daarnaast zijn noten zoals walnoten en amandelen ook goed voor een verhoging van dit hormoon. Betrek in je dieet ook knoflook, spruitjes, kool, wortels, bieten, asperges, komkommer, mierikswortel, uiten, radijs, tomaten en selderij. Ook appelazijn is een uitstekend middel om vocht af te voeren.

4. Een gezonde mate van beweging

Bewegen is altijd goed, maar in dit geval is de doorbloeding en spierfunctie die bewegen stimuleert zeer goed om vocht af te voeren. Krachttraining of hoge intensiteit cardio intervaltraining zorgen voor een goede bloedcirculatie. Ook zwemmen, wandelen, fietsen of andere workouts sorteren dit effect. Zorg dat je minstens 30 minuten per dag goed beweegt, al is het maar een wandeling of fietstocht.

5. Minder zout nuttigen

Zout zit vrijwel in bijna alle hartige producten. Toch zul je moeten minderen. Zout zorgt namelijk dat je vocht vasthoudt. Eet zoutarm en laat je niet verleiden tot snacks, het gebruik van bouillon of de vette kazen. Vermijdt daarbij ook veelal fabrieksmatig geproduceerd voedsel, zoals verpakte zoutjes en chips. Naast dat ze slecht voor de lijn zijn bevatten deze producten ook relatief veel zout.

6. Minder suikers

Zoetigheid doet de bloedsuikerspiegel stijgen en zodoende wordt insuline aangemaakt. Dit stopt het vermogen om zout af te voeren. Indirect zorgt het nuttigen van suiker dus voor het in stand houden van het vasthouden van vocht. Een suikervrij voedingspatroon kan in dit kader bijvoorbeeld nuttig zijn om te volgen.

7. Een verzorgingskuur

Het is niet verkeerd om jezelf te trakteren op een lekker bad. Met zuiveringszout of baksoda wassen doet wonderen. Ook massages zijn nuttig. Je ontdoet je lichaam van vocht en afvalstoffen. Bovendien is de ontspanning bevorderlijk voor je algehele welzijn.

8. Vitamine B6 en citroen

vochtverminderen5klVitamine B6 breekt suiker en zetmeel af. Dit zorgt dat vocht makkelijker afdrijft. B6 komt voor in vlees, vis en eieren. Ook komt het in kleinere hoeveelheden voor in groene en fruit, zoals bananen, bloemkool en rozijnen. Supplementen kunnen dus helpen. Een halve citroen toevoegen aan een glas water helpt de zuurgraad van ons lichaam in balans te houden. Zo ga je het vasthouden van vocht tegen. Bovendien is citroen rijk aan kalium.

9. Met de benen omhoog

Als het vocht zich niet ophoopt in het gezicht of de buik, maar voornamelijk in de benen, dan is het goed om als je zit je beide benen omhoog te leggen. Een kussen eronder als je ligt of ze omhoog te plaatsen tegen een muur, zorgt dat het vocht niet in je ledematen zakt.

10. Verminder of voorkom het gebruik van schadelijke producten

Alcohol drinken is niet aan te raden bij een ophoping van vocht in het lichaam. Alcohol stabiliseert het vocht, waardoor het niet afvloeit. Roken is tevens een gewoonte die niet gunstig is voor het lichaam en het vocht niet afvoert. Voorkom ook een te veel aan koffie of cafeïne-houdende producten als cola of chocolade. Ook is het zinvol niet te strak zittende kleding te dragen, omdat die de ophoping op zijn plek houden en geen ruimte bieden voor afvloeiing.

Plaats een reactie