website statistics

12 Geheimen van Snel en Blijvend Vet Verbranden

Snel je overtollige lichaamsvet verbranden, wie wil dat nu niet? Van alle redenen dat mensen willen afvallen is toch wel de meest genoemde reden dat ze een slanker en strakker lichaam willen hebben. Overgewicht is echter zelden evenredig over het lichaam verdeeld en verzamelen die extra kilo’s zich juist rond de buik, billen en benen. Door deze extra lichaamsvetten kun je dikker lijken dan je in feite bent!

Gelukkig hebben we met dit artikel een volledig overzicht gemaakt met alle tips om je vet blijvend en snel te kunnen verbranden. We gaan hieronder eerst in op de oorzaken en oplossingen van vetverbranding. Tevens noemen we de 12 “geheimen” die je zullen helpen om het teveel aan lichaamsvet op die lastige plekken sneller kwijt te raken. Hierbij kun je denken aan voedingsadvies maar ook aan speciale oefeningen. Bekijk direct de 12 beste methoden voor vet verbranden.

Wat is lichaamsvet nu precies?

Lichaamsvet VerbrandenVan nature heeft een normale hoeveelheid lichaamsvet een zeer nuttige functie voor je lichaam. In de oertijd at de mens namelijk zeer onregelmatig en je wist niet wanneer je volgende maaltijd zou komen. In dat geval at je dus op momenten van overvloed een overmaat aan voeding, zodat je lichaam het teveel aan energie kon opslaan als vetreserve. Mocht je in de periode erna een tijdje zonder voedsel komen te zitten dan kon je lichaam deze vetreserves gaan aanspreken. Dit handige systeem zorgde ervoor dat je dan toch nog energie had om lichamelijke én mentale activiteiten te ondernemen, bijvoorbeeld ook om weer nieuw voedsel te kunnen verzamelen.

Als we wat dieper ingaan op de biologische achtergrond dan wordt deze overtollige energie uit voeding opgeslagen in zogeheten “vetcellen”. Deze bestaan uit lipiden (moleculen), water en mineralen.  De lipiden houden de energie vast voor later gebruik. Het gebruik van de term “calorieën” is eigenlijk een andere omschrijving van deze mate van energie. 1 gram lichaamsvet staat ongeveer gelijk aan 9 calorieën. In andere woorden, je moet 9 calorieën verliezen om 1 gram lichaamsvet kwijt te raken, of 4500 calorieën om een halve kilo vet kwijt te raken. Het is (helaas) echter te simpel om jezelf dan gewoon te gaan uithongeren en in totaal 4500 calorieën minder gaat eten over een bepaalde periode om je lichaamsvet kwijt te raken. Dit werkt in de praktijk immers niet zo eenvoudig. Waarom dat is leggen we verderop in dit artikel uit.

Belangrijk om te weten is dus dat lichaamsvet – met mate – in beginsel heel nuttig en efficiënt is als energievoorraad. Een klein beetje lichaamsvet is zeker gezond. Om nog even terug te grijpen op het voorbeeld: op een halve kilo lichaamsvet kun je ongeveer 50 kilometer lopen. Ontbreek je echter in het geheel lichaamsvet dan zul je merken dat je tijdens het bewegen volledig futloos bent en zonder energie komt te zitten. Overtollig lichaamsvet verbranden heeft daarom praktische grenzen. Tevens is het goed om te weten dat lichaamsvet (in normale hoeveelheid) ook helpt met het onderhouden van je bloedcirculatie en de kwaliteit van je bloed.

Uiteraard zijn dit de functies van lichaamsvet, maar hebben veel mensen hiervan een sterk overschot. Het is natuurlijk van belang om dit vet te verbranden en te werken aan een ideale verhouding van lichaamsvet voor je lichaam.

De oorzaken van teveel vet op buik, billen en benen

Een veelgestelde vraag is: waarom gaan dit lichaamsvet nu vaak juist zitten op plekken als je buik, benen of billen? Bij vrouwen is dat vaak nog wat meer uitgesproken dan mannen. Ook dit heeft een evolutionaire reden.

Vetverbranden7Bij mannen verzamelt overtollige lichaamsvet zich door de loop van jaren vooral rond de buikstreek, ook wel de beroemde “bierbuik” genoemd. Vroeger waren mannen vooral veel fysiek actief (denk aan de jacht), waardoor opgeslagen energievoorraden snel moesten kunnen worden aangesproken. De nabijheid van de buikstreek bij vitale organen als lever, nieren en hart maken de buik een goede plek voor het lichaam om het vet op te slaan. Tevens biedt buikvet extra bescherming voor deze vitale organen. Vandaag de dag echter gebeurt dat echter nog steeds, terwijl veel mannen echter slechte voeding eten en te weinig bewegen om dit buikvet te verbranden.

Bij vrouwen verzamelt het extra lichaamsvet zich hoofdzakelijk rond de buikstreek, benen (dijen) en billen. Daarbij wordt er extra vet opgeslagen in de borsten. Ook dit heeft een evolutionaire reden. Het buikvet beschermt de baarmoeder en kan snel energie voorzien bij zwangerschap. Bij het geven van borstvoeding blijkt daarbij de het vet van de benen en uiteraard borsten zeer goed kan worden gebruikt voor het genereren van melk. Verder heeft het opslaan van het vet in de billen en benen ook een oorzaak in het feit dat een “zandloper-figuur” een evolutionair signaal geeft van vruchtbaarheid. Vandaag de dag kijken we wellicht naar andere zaken, maar zitten we nog steeds met de keuzes die het lichaam heeft gemaakt vanuit de evolutie.

Het goede nieuws is dat je wel kunt richten op die specifieke plekken van het lichaam en de oorzaken van het teveel aan lichaamsvet, om zo vet te verbranden!

Hoe vet verbranden nu precies werkt

Als we hebben over “verbranden van vet” dan is het eigenlijk niet zo dat de vetcellen verdwijnen, maar van vorm veranderen en leeg raken. Je vetcellen bevinden zich onder je huid en bevatten – zoals hierboven beschreven – opgeslagen energie uit een teveel aan voeding. Hoe meer energie je opgeslagen hebt, hoe meer gevuld je vetcellen zijn met lipiden en dus hoe dikker je lijkt. Om dit overtollige lichaamsvet kwijt te raken moet je dus in feite meer, sneller en efficiënter energie gaan verbruiken dan je binnenkrijgt.

VetverbrandenWanneer je energie verbruikt uit je vetcellen dan wordt deze in de vorm van glucose en een stof genaamd glycerol door je bloedcirculatie getransporteerd naar je lever. Dit is een geleidelijk proces. Hierna wordt de energie die uit de vetcellen is geleverd verder afgebroken, onder meer door je schildklier. Tenslotte verbruiken je verschillende organen en spieren deze energie weer om hun werk te doen. Deze hebben immers in eerste instantie ook de vraag in je lichaam uitgezet om meer energie. De verbruikte energie wordt afgevoerd via je stofwisseling.

Het gevolg is dat je vetcellen dan langzaam weer kleiner (leger) worden en je ook optisch er dus ook daadwerkelijk slanker eruit zal gaan zien. Bij een gelijkmatige verbranding van vet en licht overgewicht zal je huid hierbij vanzelf meebewegen door de werking van collageen.

In het kort wordt de mate van je vetverbranding bepaald door de volgende zaken:

 • De vraag van je spieren en je organen naar energie (de mate van activiteit).
 • Hoeveel energie (hoeveelheid en soort voeding) je binnenkrijgt.
 • Hoe efficiënt en snel je lever en schildklier zijn in het omzetten van energie.
 • Hoe goed je stofwisseling werkt.
 • In bepaalde mate: je leeftijd, geslacht, genen en hormoonhuishouding (bijvoorbeeld door zwangerschap).

Veel mensen denken dat er niet veel te doen is aan overtollig vet omdat ze hun genen de schuld geven. Je genetische huishouding kan het zeker makkelijker of moeilijker maken om vet te verbranden. Maar er is altijd wel wat te doen om je overtollige lichaamsvet kwijt te raken, zoals we ook verderop in het artikel zullen aangeven.

Zo meet je hoeveel overtollig lichaamsvet je hebt

Het meest accuraat is om een zogenoemde digitale vetpercentagemeter of lichaamsvetmeter te gebruiken. Dit zijn apparaatjes die automatisch en nauwkeurig je vetpercentage kunnen meten. Je kunt het ook geheel zelf doen met een meetlint en een reeks berekeningen, zoals je in dit artikel kan lezen. Ben hierbij wel extreem nauwkeurig in je metingen en schrijf alles goed op, want er kunnen snel onnauwkeurige verschillen ontstaan omdat de berekening vrij uitgebreid is en er veel zaken moeten worden gemeten. Gebruik een standaard meetlint om de omtrek van je pols, heup, onderarm en taille te meten. Sta hierbij rechtop en adem normaal.

Tabel Vetpercentage Meten
Tabel: Vetpercentages bij meten met schuifmaat

Een snelle alternatieve (maar een wel iets meer onnauwkeurige) methode is om je vet te meten met een schuifmaat. Pak dan je buikvet op een vaste plek zoveel mogelijk vast tussen duim en wijsvinger. Zet de schuifmaat op het zwembandje, lees de opening van de schuifmaat af en schrijf de breedte in aantal millimeters op. Voor de zekerheid doe je dan ook eenzelfde meting op het vet van je onderarm. Neem dan het gemiddelde van je buik en je onderarm (de som gedeeld door 2) in het aantal millimeters.

Vraag eventueel een vriend of vriendin je hierbij te helpen en meet een aantal maal hetzelfde punt om zeker te zijn van het aantal millimeters. In de bovenstaande tabel kun je zien hoeveel je vetpercentage dan bedraagt.

Vetverbranden5Indien je vetpercentage als vrouw boven de 30% uitkomt dan is er normaliter sprake van een sterk overschot aan lichaamsvet. Bij mannen is dit boven de 24% als vetpercentage het geval. Het ideale vetpercentage voor vrouwen die normaal bewegen ligt zo rond de 22%. Als je ouder wordt dan kun je iets meer speling nemen en het ideale vetpercentage met een aantal procent verhogen. Voor mannen ligt het ideale vetpercentage bij normale beweging rond de 15%.

Vrouwen hebben gemiddeld een hoger percentage aan lichaamsvet dan mannen, vanwege de eerder genoemde evolutionaire redenen. Hierdoor ligt ook de ideale hoeveelheid lichaamsvet in verhouding tot het lichaamsgewicht bij vrouwen dus hoger dan bij mannen.

12 Geheimen voor snelle en blijvende vetverbranding

Onderstaande tips hebben zich in de praktijk bewezen als uiterst effectief. Mocht toch een methode voor jou persoonlijk niet werken of vind je het echt niet leuk, probeer dan vet te verbranden met de andere methoden.

1. Zorg voor een optimale stofwisseling. Door je stofwisseling zo goed mogelijk te laten werken gaat je lichaam in de stand van beweging en zul je sneller afvalstoffen afvoeren. Hierbij hoort ook dat je regelmatig kleine hoeveelheden voedsel eet, minstens elke 4 uur.

2. Eet rustig en neem voldoende pauzes tussen je happen. Door langzaam te eten krijgt je maag meer tijd om de voedingstoffen goed te verteren. Tevens ontvangen je hersenen zo het signaal beter dat je voldoende hebt gegeten en zul je minder snel overeten. Het resultaat is dat je lichaam minder snel overtollige energie (calorieën) zal gaan opslaan als lichaamsvet, terwijl je kunt werken aan het verminderen van het al aanwezige lichaamsvet.

3. Verander je eetpatroon. Eet meer eiwitten en minder snelle koolhydraten. Vervang ook eventueel fastfood door gezondere snacks of gewoon een cracker. Eet ook meer onverzadigde vetten in plaats van verzadigde vetten of transvetten. Dit klinkt misschien vreemd omdat je lichaamsvet wilt kwijt raken, maar onverzadigde vetten in je voeding zijn iets heel anders dan je lichaamsvetten. Het zijn juist de snelle koolhydraten of de suikers die je dik maken.

4. Loop niet te hard van stapel met het verminderen van je energie-inname. Caloriearme diëten zijn lastiger vol te houden dan diëten die zich richten op anders en beter eten, zoals het koolhydraatarme dieet. Je kunt dus het beste je voedingsinname wat verminderen en daarbij het ongezonde eten vervangen door gezondere alternatieven. Zo blijf je goed vet verbranden zonder dat je teveel last hebt van schommelingen in je gewicht of enorme hongerklop.

5. Krijg iedere dag voldoende vocht binnen. Het iedere dag drinken van meer dan genoeg vocht zorgt ervoor dat alle verbruikte lipiden in de vetcellen goed kunnen worden afgevoerd. Aanbevolen is meer dan 2 liter per dag. Goede zaken om de drinken zijn water, sappen en groene thee. Een aantal koppen koffie per dag is daarbij ook prima.

6. Probeer ook het innemen van eiwitshakes of proteïnesmoothies. Eiwitshakes hebben een extra stimulerend effect doordat ze zowel veel proteïnen bevatten alsook veel vocht. Daarnaast zijn deze shakes of smoothies een goede afwisseling. Drink bijvoorbeeld iedere dag een lekkere eiwitshake in plaats van een maaltijd.

Vetverbranden37. Krijg voldoende vitaminen en mineralen binnen. Veel vitaminen en mineralen zijn extra nuttig om overtollige vetten in je lichaam kwijt te raken. Zorg dat je in elk geval iedere dag genoeg vitamine C binnenkrijgt. Deze vitamine zorgt er immers voor dat je lichaam beter carnitine kan aanmaken. En carnitine helpt juist weer om je vetcellen aan te zetten tot verbranding, waardoor je sneller zult afslanken. Vitamine C kun je onder meer vinden in citrusvruchten, kiwi’s en koolgroenten. Een andere nuttige stof is Omega 3, die je veelal kunt vinden in vis, avocado en noten.

8. Drink geen alcohol. Dranken met alcohol kun je beter matigen. Alcohol bevat immers veel suikers. En als je toch een glaasje alcohol wilt innemen, drink dan een glas wijn of een wodka met sap. Dit zijn de meer zuivere koolhydraatarme dranken. Alcoholische dranken als bier of mixdranken bevatten derhalve enorm veel slechte koolhydraten en zijn erg slecht voor je vetverbranding.

9. Slaap minstens 6 uur per dag. Ideaal is 7 tot 8 uur slaap. Doordat je voldoende nachtrust hebt zullen je stresshormonen (cortisol) minder sterk aanwezig zijn. En cortisol is een van de oorzaken dat het overtollige vet op de buik, billen en benen sneller wordt opgeslagen. Daarbij ben je meer geneigd om te gaan “emotie-eten” als je moe en gestrest bent. Dus hoe minder stress, hoe beter.

10. Zorg ervoor dat je schildklier goed werkt. De schildklier is immers een belangrijk orgaan voor een goede vetverbranding, doordat het de toevoer van hormonen naar je bloed regelt. Denk je dus een trage schildklier te hebben, laat dit dan eerst onderzoeken bij de dokter. Vaak is een slecht werkende schildklier ook het gevolg van te weinig beweging. In dat geval is het probleem eenvoudig op te lossen door meer workouts, sport of beweging in het algemeen.

11. Doe aan sport en beweging. Vetverbranding wordt zeer goed gestimuleerd door het doen van beweging. Kies daarom een vorm van beweging of een sport die bij je past. Door zo drie maal per week goed en intensief te bewegen wordt je verbrandingsmotor van je lichaam enorm aangespoord om je overtollige lichaamsvetten aan te spreken.

12. Doe speciale workouts voor je lichaam. Doe speciale oefeningen om bijvoorbeeld je overtollige buikvet kwijt te raken. Deze workouts verbranden vet vooral op die plekken waar dat nodig is. Check voor de specifieke vetverbranding op je billen, benen of buik de workouts hieronder.

Specifieke oefeningen voor billen, buik en benen

Volg specifieke oefeningen voor die lichaamsdelen waar je graag strakker en slanker wilt zijn. Bij voorkeur doe je 12 keer de oefening en neem je daarna een pauze van 45 seconden, waarna je de oefening nog 2 keer doet. Doe dus 3 keer de oefening met 2 keer pauze voor een volledige workout.

Om vet te verbranden rond je billen volg bijvoorbeeld onderstaande oefening:

Billenvetverbrandenkl

 • Sta rechtop met je voeten naast elkaar. Houd je handen in elkaar gevouwen voor je borstkas, waarbij je armen ontspannen zijn en je in balans blijft.
 • Buig nu rustig je knieën, zodat je billen naar beneden bewegen. Houd hierbij je benen strak naast elkaar. Buig je knieën verder door totdat je bovenbenen horizontaal zijn, of anders zover mogelijk.
 • Houd deze positie 1 seconde vast, terwijl je rug recht blijft.
 • Beweeg dan rustig weer naar boven, totdat je knieën weer helemaal gestrekt zijn. Doe dan de oefening nogmaals.

Bekijk ook meer handige workouts voor je billen.

Voor vetverbranding bij je benen en dijen is de volgende oefening erg geschikt:

Benenvetverbrandenkl

 • Zet je voeten naast elkaar met zo’n 15 cm ruimte ertussen. Buig je knieën licht.
 • Maak met je linkerbeen een sprong voorwaarts, zodat de houding van je bovenbeen parallel aan de grond is. Beweeg hierbij je rechterarm naar voren terwijl je je linkerarm achter je houdt.
 • Spring met je beide voeten op naar beginpositie en maak daarna direct een sprong voorwaarts met je rechterbeen. Je hebt dan de omgekeerde positie van de vorige stap.
 • Spring dan weer terug naar de beginpositie voor 1 volledige oefening.

Hier hebben we nog meer oefeningen voor je bovenbenen op een rij gezet.

Om overtollige buikvet kwijt te raken rond je buik en taille is deze workout uitermate effectief:

Buikvetverbranden2kl

 • Ga op je rechterzijde liggen en steun op je onderarm. Leg je voeten op elkaar, zodat je gewicht verdeeld is over je arm en je voeten. Plaats de hand van je linkerarm tegen je hoofd.
 • Adem uit en draai dan met je linkerschouder naar voren en beneden, zodat je taille draait. Je voelt je middenrif aanspannen. Houdt deze positie voor een seconde vast.
 • Draai terug naar de beginpositie voor 1 volledige oefening. Doe alle workouts aan 1 rechterzijde en draai dan om om op je linkerzijde te liggen. Herhaal dan de volledige set voor deze zijde.

Check ook deze buikspieroefeningen die je thuis kunt doen.

De werking van collageen voor een strakkere huid

Sommige mensen zijn bang voor losse of overhangende huid indien ze lichaamsvet kwijtraken. Bij extreem overgewicht of na zwangerschap kan dit inderdaad voorkomen. Je verliest dan in feite supersnel overtollige kilo’s waardoor je huid het proces even niet kan bijhouden. Op de lange termijn trekt dat wel vaak nog bij. Had je een gemiddeld of licht overgewicht dan zal je huid door haar elasticiteit goed kunnen meebewegen en vanzelf ook weer strakker worden. Dit komt door een stof genaamd collageen.

Collageen is in feite een proteïne dat je lichaam aanmaakt om alle organen, botten en spieren soepel aan elkaar te binden. Je vindt deze stof vooral in de huid, spieren en pezen. Je kunt het eigenlijk een beetje vergelijken met de werking van gelatine. Voor de soepelheid en strakheid van je huid is het dus een erg nuttige stof. Helaas vermindert de aanmaak van collageen in je huid wel wat als je ouder wordt. Je kunt de aanmaak van collageen in je lichaam stimuleren door producten met goede vitaminen en antioxidanten in te nemen. Tevens helpen eiwitrijke voedingsmiddelen met veel omega 3, zoals vis en veel groene groenten, om de collageenproductie van je lichaam op te voeren.

Meer informatie en speciale programma’s voor vet verbranden

Vooral het doen van de juiste oefeningen en een duidelijk gezond voedingspatroon zullen je helpen met het verbranden van vet op die plekken waar dat nodig is. Er zijn ook een aantal prima programma’s die je hiervoor kunt volgen. Denk bijvoorbeeld aan de Simpel Slank Methode, een degelijk programma wat zich specifiek richt op het structureel kwijtraken van overtollig gewicht door middel van voeding én beweging. Daarnaast blijven de workouts met de kettlebells ook uitermate effectief. Hierbij wordt extra snel je overtollige vet op buik, billen en benen afgebroken, doordat je met de kettlebells deze groepen zeer goed belast en uitdaagt. Vetverbranding gaat dan nog eens een stuk sneller!

1 gedachte over “12 Geheimen van Snel en Blijvend Vet Verbranden”

 1. Ik heb nog niet alles goed kunnen lezen, maar het is zo goed geschreven en er worden zoveel tips gegeven en een goed keuze-aanbod. Alleen al door het lezen wordt de zin om te starten met een gezond levenspatroon getriggerd. Knap!! Ik ga er zeker iets mee doen. Bedankt!!

  Beantwoorden

Plaats een reactie