website statistics

Slank Uit Eten tijdens je Dieet: 10 Tips

Je hebt besloten om op dieet te gaan omdat je graag die overtollige kilo’s kwijt wilt. Uit eten gaan past dan niet bepaald in dat plaatje, want in een restaurant krijg je over het algemeen gemiddeld meer calorieën binnen als thuis. Toch is het ook belangrijk om met vrienden of je partner te genieten van een leuke locatie, de fijne sfeer en het feit dat je zelf niet in de keuken hoeft te staan. Uit eten gaan is daarbij ook een sociale activiteit die soms onvermijdelijk is. Met de volgende tien tips kun je toch gezonde keuzes maken en kun jij tijdens je dieet gewoon slank uit eten gaan.

1. Waar ga je heen?

slankuitetenBedenk je eerst eens wat een verstandige locatie is om slank uit eten te gaan. De snackbar is uiteraard niet zo’n goed plan en ook gespecialiseerde restaurants als de Italiaan, de Chinees of zeker het pannenkoekenhuis staan ook bekend om koolhydraatrijke en calorierijke producten. Er zijn nu eenmaal cuisines die slanker zijn de andere. Maak dus van tevoren een bewuste keuze waar je heen wilt gaan. Het beste is een restaurant te kiezen waar de menukaart divers is en voor ieder wat wils heeft.

Op de site van de meeste restaurants is de menu kaart terug te vinden, dus dan kun je van tevoren al een verstandige keuze maken. Daarbij is het ook zo dat bij voorgenoemde restaurants het best mogelijk is om slanke voeding te vinden, zo lang je goede keuzes maakt.

2. Eet van tevoren nog iets kleins

Voordat je uit eten gaat kun je het beste nog iets kleins eten, bijvoorbeeld een luchtige cracker, een bakje yoghurt of wat groente of fruit. Dit voorkomt dat je met grote honger naar het restaurant vertrekt en je daar ja zegt tegen stokbrood met smeersels vooraf of een overbodig zwaar voorgerecht. Een kleine slanke versnapering vooraf zorgt er ook voor dat je hersenen op tijd het signaal krijgen van je maag. Hierdoor kun je ook intuïtief betere keuzes maken wat en hoeveel je bestelt in het restaurant.

3. Niet na-apen

Het kan erg verleidelijk zijn om hetzelfde te nemen als de mensen waarmee je aan tafel zit. Wanneer je wilt afvallen en bewust slank uit eten gaat, is het van groot belang dat je je eigen verstandige keuzes maakt. Maak dus goed je intenties kenbaar aan anderen, de meeste personen zullen gewoonlijk begripvol zijn als je stelt te willen afslanken. Laat je in elk geval niet leiden door enige sociale druk om iets te eten wat je eigenlijk niet wilt eten. En uiteraard is samen afslanken helemaal prettig.

slankuiteten64. Hoeveelheid gerechten

Als je eenmaal aan tafel zit zijn de ogen vaak groter dan de maag. Dit is eigen aan de mens. Het liefst heb je bijvoorbeeld eerst nog een mandje met brood en smeersels.  En dan hierna nog het voor-, hoofd- en nagerecht. Het is verstandig keuzes te maken wanneer je je dieet trouw wilt blijven. Beperk je bij maximaal twee gerechten per maaltijd. Wanneer je bijvoorbeeld een toetje wilt dan kun je beter het voorgerecht overslaan.

5. Gerechten bewust kiezen

Vaak is er een ruime keuze op een menu kaart te vinden en het is natuurlijk best verleidelijk een groot gerecht te kiezen. Uiteraard niet verstandig om hier voor te gaan. Maak in plaats daarvan een bewuste keuze voor een lichter gerecht als een salade, heldere soep of neem een hoofd gerecht met veel groenten. Kies eerder voor gegrilde of gepocheerde gerechten dan de gebakken variant. Dat geldt ook voor gekookte of gepofte aardappelen, deze bevatten minder calorieën dan de gebakken of gefrituurde aardappelen. Sauzen, brood en kaas kun je het beste laten staan. Check ook deze lijst met koolhydraatarme voedingsmiddelen voor welke ingrediënten je dan het beste wel kunt gaan.

6. Apart laten serveren

Wanneer je toch een ongezondere keuze wilt maken, kun je ook vragen om geen of een gezondere versie van de bijhorende saus. Vraag of de saus apart geserveerd kan worden, zodat je zelf kunt kiezen hoeveel je ervan neemt. Dit apart laten serveren kun je ook doen met koolhydraatrijke producten als aardappelen. Natuurlijk kun je ook vragen of je een apart schaaltje extra groenten kunt krijgen. Zo kun je heel bewust kiezen wat je wel en niet op je bord legt.

7. Toetje kiezen

Veel mensen houden van een lekker nagerecht om de maaltijd mee af te sluiten. Toetjes zijn echter vaak echt dikmakers, en bevatten normaliter veel suikers. Voor deze groep is dus het lastigste om het toetje te laten staan. Maar wanneer je toch iets lekkers wilt kun je ook een kopje thee of koffie met een chocolaatje of koekje achteraf nemen. Ook een schaaltje met vers fruit is een gezond alternatief voor de zware toetjes die op het menu staan.

8. Drinken

Niet alleen met eten moet je bewuste keuzes maken. Ook wat je drinkt kan van invloed zijn. Water is natuurlijk de meeste verstandige keuze, vraag om een karaf op tafel. Wanneer je een smaakje wilt kun je ook kiezen voor thee. Alcohol is zeker heerlijk tijdens het eten, maar is niet altijd gezond en kan een echte dikmaker zijn. Wanneer je toch een glas wijn neemt, drink deze dan heel langzaam op en geniet er extra van.

9. Eet langzaam

slankuiteten5klWanneer je bewust bent van je maaltijd en langzaam eet, geef je je hersenen de tijd om tijdig een seintje te geven wanneer je maag vol zit. Dit voorkomt dat je gaat over eten, propvol zit en spijt krijgt. Praat veel met je gezelschap, dit leid je wat af van je eten. Wanneer je dit doet, moet je wel uitkijken dat je niet tegelijkertijd praat en eet, want dan eet je heel onbewust toch gauw teveel. Doe het één of het ander als je wilt blijven afvallen.

10. Bord leeg eten of niet?

Vol is vol, dus ga niet over eten omdat je bord leeg moet. Voel je vooral niet verplicht om je bord leeg te eten. Zolang het maar gesmaakt heeft. Uiteindelijk is uit eten gaan een sociale bezigheid, waarbij gezelligheid voorop staat. Wanneer je minder op eten gericht bent en meer op je gezelschap zul je merken dat slank uit eten gaan eigenlijk best eenvoudig is!

Plaats een reactie