website statistics

15 Tips om Snel Calorieën te Verbranden

Een goede basis voor een slank lichaam is het effectief verbranden van calorieën. Hoe doe je dat op een gezonde, snelle en verantwoorde manier? Hier volgen 15 tips die je kunnen helpen om snel en gezond calorieën te verbranden.

1. Kies een intensieve sport

Intensieve SportHet is heel logisch, maar veel mensen schrikken ervoor terug om te gaan sporten. Als je echter snel calorieën wilt verbranden dan moet je daar ook echt iets voor willen doen. Dus, kies voor een sport die intensief is, die je uitdaagt en waarbij de zweetdruppeltjes rijkelijk vloeien. Het ‘afterburn effect’ is bij deze sporten het grootst. Feitelijk is dat het verbanden van calorieën na je training. Voorbeelden zijn: aerobics, zwemmen of touwtje springen. Uiteraard is het nuttig om een sport te kiezen die bij je past.

2. Doe aan een vorm van krachttraining

We zien dat veel afvallers graag cardio trainingen doen. Een cardiosport als hardlopen is natuurlijk lekker laagdrempelig. Maar het is eigenlijk veel effectiever als je de cardio trainingen combineert met een vorm van krachttraining. Zet je spieren echt aan het werk en je zult merken dat je lichaam meer calorieën gaat verbranden. Meer spiermassa zorgt namelijk voor een versnelling van je stofwisseling en maakt dat je opgeslagen energie in de vorm van vet sneller verbrandt.

3. Doe aan interval trainingen

Als je veel calorieën wilt verbranden dan hoeft dit niet te betekenen dat je uren in de sportschool moet zwoegen. Met een effectieve work-out kun je ook in een korte sessie heel veel calorieën verbruiken en dus resultaten boeken. Zorg in je work-out voor veel afwisseling in intensiteit. Wissel rustige oefeningen af met explosieve oefeningen. Intensiteit is een belangrijk sleutelwoord bij het verbranden van calorieën.

Calorieen Verbranden4. Lekker thuis calorieën verbranden

Wil je niet naar de sportschool, zorg dan dat je thuis een aantal intensieve oefeningen doet. Bijvoorbeeld deze buikworkouts en biloefeningen zijn fantastische oefeningen die je ook thuis gewoon kunt doen. Het is gemakkelijk en het hoeft niet lang te duren. Zorg wel dat je een matje of zachte ondergrond hebt waarop je de oefeningen kunt doen, dat maakt het een stuk comfortabeler.

5. Afwisseling in beweging is heel belangrijk

Afwisseling is goed voor je lichaam en je calorieverbruik, maar ook zeker voor je eigen motivatie. Verander zo nu en dan je schema, pak een ander apparaat en daag je lichaam uit. Verschillende spiergroepen komen aan bod en je lichaam zal niet kunnen wennen aan één bepaalde volgorde van oefeningen. Dus, afwisseling in je training is voor je zelf veel leuker, maar tevens voor je calorie verbruik essentieel.

Krachttraining gecombineerd met intensieve cardio is een goede manier om snel calorieën te verbanden. Ga er wel van uit dat de training minstens 30 minuten per sessie moet duren. Deze combinatie is zeker een manier om gezond, verantwoord en snel calorieën te verbanden. Bovendien voel je je heerlijk na een uurtje trainen. Denk aan al die endorfines die vrijkomen en hoe gelukkig je je naderhand voelt.

6. Pas je lifestyle aan met meer beweging

Vervang je luie houding door een actieve houding. Pak dus vanaf nu altijd de trap in plaats van de lift, pak de fiets in plaats van de auto en maak je wandeling met de hond een half uurtje langer. Op deze manier verbrand je onbewust een heleboel extra calorieën. Het lijkt niet veel, maar tel al deze extra calorieën bij elkaar op en je komt dichterbij je doel. Namelijk zoveel mogelijk calorieën verbranden.

7. Ook de kleine zaken tellen mee

Ben je niet fit of heb je een keer niet zoveel zin om helemaal los te gaan in de sportschool? Zorg dan dat je in ieder geval niet op de bank blijft zitten. Een lekkere wandeling geeft je stofwisseling namelijk ook een oppepper! Dus liever een lage intensiteit work-out, dan helemaal niet!

8. Drink voldoende vocht per dag

Calorieenverbranden9klWanneer je meer calorieën gaat verbranden moeten deze ook kunnen worden afgevoerd. Het vocht in je lichaam fungeert als een soort begeleider in dit proces. Wanneer je te weinig vocht hebt verbrand je derhalve calorieën minder efficient. Drink daarom minstens 2 liter vocht per dag. Bij voorkeur water, thee, en in mindere mate shakes, smoothies en koffie. Vermijd alcoholische dranken wanneer je extra calorieën wilt verbruiken.

9. Slaap minstens 6 uur per etmaal

Idealiter neem je per etmaal 8 uur rust. Zorg in ieder geval dat je minstens 6 uur per dag slaapt. Een tekort aan slaap zorgt er namelijk voor dat je lichaam calorieën sneller opslaat als lichaamsvet. Daarnaast krijg je bij een tekort aan slaap ook sneller last van “emotie-eten“. Een goede nachtrust voorkomt deze problemen en zorgt er daarnaast voor dat je fris aan je workouts kunt beginnen.

10. Zorg voor een goede stofwisseling

Je metabolisme of stofwisseling zorgt ervoor dat je voeding kan worden verwerkt. Een goed werkend metabolisme maakt dat je overtollige voedingsstoffen sneller kunt afvoeren, zonder dat deze worden opgeslagen als lichaamsvet. Daarentegen zorgt een langzaam werkende stofwisseling voor een opgeblazen gevoel, een slechte fysieke toestand en overgewicht. Volg daarom ook de tips om je stofwisseling te verbeteren.

11. Vitaminen en mineralen doen wonderen

Je lichaam is als een motor. Wanneer deze goed wordt verzorgd en de juiste energie krijgt dan werkt je lichaamsmotor beter dan wanneer dit niet het geval is. Eet daarom iedere dag voldoende groenten en 2 stuks fruit. Dit past niet alleen in een koolhydraatarm of vetarm dieet, maar zorgt er ook voor de je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Dit heeft een positief effect op het verbruiken van calorieën.

Calorieenverbranden1012. Blijf voldoende en regelmatig eten

Dit is een zeer belangrijk onderdeel voor het calorie-verbruik. Veel mensen beperken hun voedselinname drastisch middels een zogenoemd crash-dieet. Dat klinkt logisch, maar werkt eigenlijk averechts. Je lichaam heeft namelijk ook in bepaalde mate energie nodig om ook weer efficiënt calorieën te kunnen verbruiken. Eet je te weinig voeding dan gaat je lichaam in de spaarstand. Je stofwisseling zal dan vertragen en verbruik je minder calorieën dan je zou willen.

13. Eet rustig en kauw voldoende

Dit is wellicht de meest onderschatte tip. Heb je wel eens gelet hoe snel je voeding tot je neemt? Het is een feit dat wanneer je langzaam eet, je sneller een vol gevoel hebt. Je eet dan dus minder en krijgt minder calorieën binnen. Hiernaast is het ook zo dat langzaam eten goed is voor de verwerking van de binnengekregen energie, waardoor je dus ook sneller de calorieën verbrandt.

14. Focus niet teveel op het tellen van calorie-inname

De meningen over het tellen van je calorie-inname per dag zijn verdeeld. Het bijhouden van de exacte hoeveelheid calorieën per portie is nuttig, maar niet per se nodig zolang je je gezond eet en de porties beperkt houdt.

15. Zorg dat je gezonde voeding eet!

Bij calorieën verbranden hebben we de stevige workouts hierboven al genoemd. Deze zijn zeker effectief, maar het efficiënt calorieën verbruiken begint daarnaast ook echt in de keuken. Als jij veel calorieën verbrandt, maar alles er meteen weer bij eet, heeft het bar weinig zin. Zorg dus dat je uitgebalanceerde maaltijden eet waarbij je nadenkt over je voeding en de juiste voedingswaarden. Zorg hierbij wel dat je alles binnenkrijgt om je sportieve leefwijze op een gezonde en efficiënte manier te kunnen volhouden. Een goed voorbeeld is een koolhydraatarm voedingspatroon gecompenseerd door een eiwitrijk dieet.

3 gedachten over “15 Tips om Snel Calorieën te Verbranden”

    • Als je een tussendoortje eet, is dat niet erg zolang het een gezonde slanke snack is. Check ook onze artikelen over heerlijke gezonde tussendoortjes. Denk daarnaast aan een goed stuk fruit of een handje noten. Deze stillen de honger, maar zijn toch gezond als snack tussen de maaltijden door.

      Beantwoorden
  1. (Ik ben natuurlijk een man dus dat werkt toch iets anders voor mij) maar wanneer ik trek heb (wat ik nooit heb door mijn voeding maar vroeger heb ik vaak genoeg trek gehad) at ik gewoon wat ik wou. Chocolade reep, chips, boeide mij niks. Zolang je genoeg beweegt kan je alles eten wat je wilt (mits je niet voldoende voedingswaarden op die manier binnenkrijgt). Het is niet per se belangrijk WAT je eet, maar HOEVEEL je eet. Hoop je geholpen te hebben ?

    Beantwoorden

Plaats een reactie