website statistics

Afvallen met een Citroensapkuur

De citroensapkuur is een reinigingskuur om zo veel mogelijk gifstoffen te verwijderen uit het lichaam. Door het ontgiften zal men ook een 5 tot 7 kg kunnen afvallen op korte tijd. Tijdens deze kuur is het verboden om koffie, zwarte thee, alcohol, suiker of sigaretten te nuttigen want anders heeft de reiniging niet veel zin.

Citroenen en vitamine C

Vitamine C is een antioxidant die toxische stoffen kan afvoeren. Vitamine C vertraagt het verouderingsproces. Daarom zijn de citroenen heel belangrijk in dit dieet.

Dit dieet helpt bij:
– Als je wil afvallen op een korte tijd. Bij deze kuur verlies je een 5 tot 7 kg op een week tijd.
– Het zorgt voor een betere spijsvertering.
– Voor een betere je darmflora.
– Bij acne of puistjes: deze kuur reinigt ook de huid.

Hoe lang kan je dit dieet volgen?

Je mag dit dieet max. 3 dagen volgen. Meerdere dagen kan schadelijk zijn voor het lichaam.

Hoe ziet deze kuur eruit?

Tijdens de citroensapkuur drink je niets anders dan citroensap en water. Je kunt je hierbij houden aan onderstaand recept.

Het recept van de citroensapkuur:

 • 1,6 liter water
 • 200 ml ahornsiroop
 • 200 ml vers geperst citroensap
 • Mespuntje cayennepeper

Bijkomend mag je nog 2 liter water of kruidenthee drinken per dag.

Ook aan te raden om tijdens het dieet in te nemen:
-Een lepel “Groene Poeder” (kruidenextract”) gemengd met water voor het slapen gaan. Dit stimuleert de darmflora tijdens de nacht.
– Vitaminepreparaten en nodige supplementen.

Beweging:
Probeer tijdens het dieet veel te bewegen om zo de darmflora te stimuleren en de afvoer te versnellen.

Deze kuur is verboden voor mensen met gezondheidsproblemen. Deze kuur is af te raden voor mensen met gezondheidsproblemen zoals bloeddrukproblemen, hart- en vaatziekten, infecties, depressiviteit, ademhalingsproblemen, jicht en suikerziekte. Natuurlijk is deze kuur af te raden bij mensen die zwaar ziek zijn.

Eventuele Neveneffecten

De citroensapkuur heeft veelal dezelfde nadelen als andere kuren die gepaard gaan met vasten.

Hierbij zijn voornamelijk voorkomend:
– Hoofdpijn: Maar dit kan opgelost worden door veel water te drinken. Hoofdpijn krijgen kan door te weinig water te drinken.
– Duizeligheid: Bij duizeligheid kan men beter even gaan liggen.
– Een gevoel van slapte: Veel bewegen geeft meer energie en zo kan je dit gevoel tegen gaan.
– Een slechte adem: Dit kan worden opgelost door veel muntjes te eten. De slechte adem is een vorm van ontgifting.
– Het koud hebben: Als je last hebt van de koude is de oplossing veel warme kledij te dragen.
– Dit dieet is slecht voor de tandglazuur: Zuren zijn altijd slecht voor het tandglazuur. Hiervoor kan je na het drinken van de citroenmengeling een beetje melk drinken om dit te neutraliseren. Een andere mogelijkheid is om de citroensappen met een rietje te drinken. Tevens kun je het dieet volgen met citroenpillen, als het zure sap je tegen gaat staan.

Citroensapkuur4Wat zijn de positieve effecten op het lichaam

Het lichaam wordt vrijgemaakt van schadelijke toxines die in de lever en nieren zitten. Deze reiniging maakt dat het lichaam weer op scherp staat en dat men een betere algemene conditie heeft als voordien. De huid ziet er gezonder uit. De nagels en het haar worden sterker.

Na een weekje kuren valt de gemiddelde mens toch zo’n 5 kg af. Alleen al door het niet innemen van vast voedsel. Natuurlijk is het nadien lastig om weer op hetzelfde gewicht te blijven. Volg hierbij deze tips voor het behouden van je streefgewicht.

Wat zijn de positieve effecten op de geest

Natuurlijk brengt de citroensapkuur ook geestelijk wat teweeg. Ten eerste is al een kunst om deze kuur vol te houden. Dit vormt al een stuk karakter als men deze kuur tot het bittere einde kan volhouden.

Positieve invloed op je geheugen in de vorm van:
– Meer helderheid, je kan beter nadenken
– Ontspannen zijn en een gevoel van veel energie
– Een gevoel van evenwicht hebben

Dit dieet brengt zowel balans in lichaam als in geest.

27 gedachten over “Afvallen met een Citroensapkuur”

 1. Ben nu in 6e dag, voel mij perfect en uitgerust. Geen hongergevoel maakt dat dit gemakkelijk te volgen is en op de een of andere manier is het weerstaan van verleidingen (ook bij het lopen langs friet- of oliebollenkraam) heel goed te weerstaan. Ik sport nagenoeg elke dag wel en er is een afzwakken van de spierkracht te merken. Meerder merken ahornsiroop geprobeerd. Bij gebruik van ahornsiroop na de kuur in de opbouwdagen terug naar gewoon (niet te veel) voedsel zelfs nog meer. Even opletten dus.

  Beantwoorden
  • Je kan dit dieet aangesloten 3 dagen volgen. Hiertussen neem je weer minstens een week rust. Hierna kun je in principe de kuur weer 3 dagen volgen. Wil je langer een ontgiftingskuur volgen, lees dan ook ons artikel over het Detox dieet.

   Beantwoorden
 2. goedemiddag,
  even een vraagje..
  ik ben bezig met de kuur, om aftevallen.
  verstoord roken het afvalprocess?
  val je minder af door te roken?
  of hindert dit alleen de reiniging van het lichaam?
  vriendelijke groet,

  Beantwoorden
  • Dag Nickie, zoals bekend is roken niet geschikt als je je lichaam gezonder wilt maken en wilt reinigen van slechte stoffen. Wat echter ook voorkomt is dat personen bij het stoppen met roken het lastig vinden om gewicht kwijt te raken, doordat roken ook invloed heeft op je stofwisseling. Het beste is dus om je eerst te richten op of afvallen of stoppen met roken. De meeste mensen vinden het meest effectief om eerst te stoppen met roken, zodat je bij het afvallen volledig zuiver bent en je echt kan richten op een gezonde levensstijl.

   Beantwoorden
  • De citroensapkuur zoals hier beschreven is inderdaad een vorm van een (detox) kuur met in hoofdzaak alleen citroen en water. Vandaar dat ook wordt aanbevolen dit maximaal maar voor een aantal dagen te doen. Als je structureel wilt afvallen op de lange termijn dan zijn andere methoden meer geschikt, bekijk hiervoor bijvoorbeeld onze top 10, doe de dieet test of lees ons artikel met de beste dieet programma’s.

   Beantwoorden
  • Dag Diana, in eerst instantie zijn er bij deze citroensapkuur verder geen andere toevoegingen opgenomen. Maar als we de voorwaarden iets versoepelen met hetzelfde effect dan zou het gebruik van stevia of chicorei wel mogelijk kunnen zijn.

   Beantwoorden
  • Je kunt de hierboven beschreven hoeveelheid per dag zelf verdelen. Je kunt dus bijvoorbeeld de helft ’s ochtends en de andere helft in de namiddag doen. Het meest praktisch is om het over verschillende momenten van de dag te verdelen.

   Beantwoorden
  • Na de kuur kan je gewoon eten, hierbij is het raadzaam om dit rustig op te bouwen. De eerste dag na het volgen van de kuur is het voor de stofwisseling goed om vezels binnen te krijgen zoals havermout of zemelen, maar verder de hoeveelheid snelle koolhydraten beperkt te houden. Eet vooral groenten, fruit en proteïnen, gecombineerd in mindere mate wat (volkoren)pasta, brood of rijst, dan wel aardappelen.

   Beantwoorden
 3. Jullie beschrijven de bekende citroensapkuur, met dezelfde ingrediënten etc, maar maken er iets anders van. Zoals jullie het beschrijven is het niet ‘de citroensapkuur’. Ontslakken en ontgiften red je ook niet in 3 dagen.

  De originele kuur is voor 10 dagen, en je drinkt alleen het citroenwaterwater (zoals jullie recept) en evt groen poeder. Voor de rest alleen kruidenthee en water. Dus geen melk voor je tanden of muntjes voor je slechte adem. Na dit dieet heb je drie opbouwdagen, waar je voorzichtig wat fruit en groente gaat eten. Als je gelijk normaal gaat eten raken je darmen nogal van slag. Ik zou dus niet op dag 1 gelijk met vezels beginnen.

  Ik ben nu op dag 9 en 8,3 kilo kwijt. Het werkt dus wel, maar is erg zwaar en niet zo gezellig voor de mensen om je heen :).

  Ben benieuwd of het gewicht eraf blijft.

  Beantwoorden
 4. Is het gevaarlijk als je deze kuur doet samen met een appelazijn dieet? Want ik wilde deze kuur sochtends en savonds dan doen en de appelazijn er een tijd na + in de middag zeg maar. En wat wordt er verstaan onder geen suikers?

  Beantwoorden
  • Dag Demy, het is het beste om een enkel dieet aan te houden. Op deze manier krijg je ook voldoende voedingsstoffen binnen. Geen suikers in deze context betreft geen toegevoegde geraffineerde suikers in verwerkte producten. Indien je de citroensapkuur toch wilt combineren dan kun die het beste doen met een suikervrij of een koolhydraatarm dieet. Zie ook onze artikelen hierover op onze website.

   Beantwoorden

Plaats een reactie