website statistics

Is Biologisch Eten beter voor Afslanken?

We letten steeds meer de kwaliteit en de gezondheid van ons voedsel, en kiezen steeds meer voor biologisch eten. Maar is dat wel zo gezond als men ons wil doen geloven? Is bio wel écht bio, en wat zijn de voor- en nadelen van biologische voeding?

Om de voor- en de nadelen van biologisch eten te achterhalen, moeten we eerst vaststellen wat we onder biologisch eten verstaan.

Biologisch2klWat is organisch en biologisch eten?

Niet alle voeding dat als biologisch wordt aangeboden, is dat ook. Biologische voeding moet immers aan tal van voorschriften voldoen.

• Geen kunstmest: biologisch geteelde gewassen halen hun onmisbare voeding uit de bodem. Om de bodem zo gezond mogelijk te houden, gebruikt de bioboer uitsluitend stalmest, compost of andere natuurlijke bemestingsstoffen, maar nooit kunstmest.
• Geen pesticiden: allerlei ziekten, insecten, en onkruid probeert men in de biolandbouw te voorkomen met behulp van natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Pesticiden zijn taboe.
• Vruchtwisseling: biologische gewassen worden ieder jaar op een andere plaats gekweekt. Dat noemt men in het vakjargon jaarlijkse vruchtwisseling. Op deze manier zal zowel de vruchtbaarheid als de biologische activiteit van de bodem verbeteren. Vruchtwisseling zorgt ook voor de gezondheid van de planten.
• Geen genetisch gemanipuleerde organismen (GGO’s): dieren krijgen gecontroleerde, biologische voeding. Voederen met genetisch gemanipuleerd voedsel of voedsel met genetisch gemanipuleerde bestanddelen is verboden.
• Voldoende ruimte: voor ieder diersoort is zowel de minimum binnen- als de buitenruimte vastgelegd.
• Geen antibiotica: het gebruik van antibiotica in de biologische landbouw en veeteelt is verboden.
• Niet toevoegen van conserveringsmiddelen en E-nummers.

Geef steeds de voorkeur aan voedingsproducten met een keurmerk, zoals het EU- keurmerk en OF het EKO-keurmerk. Zo ben je zeker dat de aangeboden producten ook écht van biologische oorsprong zijn.

Is biologisch eten écht gezonder dan niet biologisch eten?

Dé vraag is uiteraard of biologische voeding zoveel gezonder is dan klassieke, niet biologische voeding. Daar werd al heel wat wetenschappelijk onderzoek naar verricht. Er zijn voor- en tegenstanders, maar door de bank genomen tonen de resultaten van al deze studie’s dat biologische producten wat gezonder zijn dan niet biologische. Zo blijkt dat biologische voeding rijker is aan vitaminen, vooral aan vitamine C en mineralen.

Andere voordelen van organisch eten:
• Diergeneesmiddelen: Bioboeren gebruiken structureel nooit diergeneesmiddelen.
• Salmonella: Biologisch gekweekte dieren hebben een grotere natuurlijke weerstand.

Gezondheidsvoordelen organisch voeding

Er zijn veel gedocumenteerde voordelen van organische voeding. Hierbij speelt uiteraard ook het ethische aspect mee. Door voeding naar biologische maatstaven te produceren, wordt de druk op het milieu verlicht en is er een hogere mate van dierenwelzijn. Tevens zijn er veel voordelen op het vlak van voedingswaarden. Biologische voeding heeft onder meer de volgende gezondheidsvoordelen:

• Biologisch brood: bio brood wordt op een lagere temperatuur gebakken, zodat er minder gezonde voedingsstoffen verloren gaan. Bio brood bevat uiteraard geen broodverbeteraar en evenmin kleur- , geur- , en bewaarstoffen.
• Biologische zuivel: biologische melk is rijker aan gezonde omega- 3 vetzuren dan de klassieke melk. Deze vetzuren versterken je immuunsysteem, en helpen bij het voorkomen van allerlei allergieën, en hart- en vaatziekten. Biologische zuivel bevat evenmin hormonen en antibiotica.
• Biologisch vlees: Ook in biologisch vlees vind je geen groeihormonen en antibiotica.
• Biologisch fruit: biologisch fruit is vrij van pesticiden.
• Bio- olie: biologische olie wordt op een veel lagere temperatuur geproduceerd, zodat alle gezonde voedingsstoffen maximaal behouden blijven. Bij hoge temperaturen worden de gezonde, onverzadigde vetzuren omgezet in ongezonde verzadigde vetzuren en transvetten.

In dit opzicht is biologisch eten dus heel erg positief voor het afslankproces. Je hebt het gewoonweg makkelijker om slechte voedingsstoffen te vermijden, terwijl je geen hongergevoel hebt. Voor afvallen is organische voeding derhalve aan te raden.

De nadelen van organisch eten

De nadelen van organische voeding zijn vrij beperkt in vergelijking met de vele voordelen:
• Biologische voeding minder aantrekkelijk: organische voeding ziet er minder aantrekkelijk uit dan onze klassiek geteelde voeding.
• Opbrengst: omdat er op een organische, en dus natuurlijke manier wordt geteeld en gekweekt, is de opbrengst van biologische voeding opmerkelijker kleiner dan de industriële en dus niet biologische voeding.
• Eieren: biologische eieren bevatten een grotere concentratie dioxines, omdat de kippen buiten lopen en zo meer dioxines binnen krijgen.
• Besmetting: Biologisch gekweekte dieren lopen een groter risico om besmet te worden met salmonella, bacteriën en parasieten.
• Kostprijs: biologisch geteelde voeding is duurder dan klassieke voeding.

Conclusie

Steeds meer consumenten kiezen terecht voor biologische voeding. De hogere kostprijs van organisch eten weegt immers niet op tegen de vele gezondheidsvoordelen van biologische voeding. Bij het afvallen is organisch eten vooral erg positief omdat je goede voedingsstoffen binnenkrijgt en je een hongergevoel ermee vermijdt, terwijl je toch op natuurlijke wijze je gewicht verliest.

Tip! Een werkelijk geweldig kookboek voor biologische voeding is “Gezond Lekker Eten”. Probeer het uit als je echt heerlijk organisch wilt koken.

1 gedachte over “Is Biologisch Eten beter voor Afslanken?”

  1. Dank jullie voor dit uitgebreide artikel, ik had nu juist deze vraag. Ik ben nu helemaal overtuigd van biologisch eten. Het is wat duurder (helaas) maar ik vind het echt veel lekkerder, althans, bij de meeste producten merk ik echt een aanzienlijk verschil.

    Beantwoorden

Plaats een reactie