website statistics

Afvallen met een Sapkuur

Er zijn veel verschillende manieren om een paar kilo te verliezen. Dit artikel bespreekt of je een sapkuur kunt gebruiken om af te vallen

Hoe een sapkuur werkt

Het voordeel van een sapkuur is dat deze slechts enkele dagen hoeft te duren. Deze dagen dienen wel goed voorbereid te worden. Zo kun je er aan denken om in de dagen van je voorbereiding alvast je hoeveelheid eten af te bouwen. Binnenkort ga je namelijk een aantal dagen vasten met slechts de inname van sap.

sapkuurEr zijn mensen die een periode vasten op water en thee. Het nadeel van deze methode is dat je erg weinig vitaminen en mineralen binnen krijgt. Je bent alleen bezig je lichaam te ontgiften. Je zult hierdoor weinig energie krijgen en je lusteloos voelen. Als je sap gebruikt om af te vallen dan zal dit anders zijn. Door de groente en fruit sappen die je drinkt krijg je de nodige vitaminen en mineralen binnen. Hierdoor zuiver je niet alleen je lichaam maar, je zult je ook fit en fijn voelen tijdens of na de sapkuur. Naast een sapkuur eet of drink je natuurlijk NIETS anders.

Door het gebruik van de sappen krijgt het verteringssysteem en een deel van het lichaam tijdelijk rust. Het is een moment van bezinning. Daarom is het goed om gedurende deze dagen op tijd naar bed te gaan en sociale activiteiten te vermijden.

Waarom het goed voor je is

De plantaardige koolhydraten zijn erg licht verteerbaar daardoor wordt het vet makkelijker door je lichaam afgebroken. En zoals eerder genoemd krijg je de nodige vitaminen en mineralen wel binnen. Waardoor je lijf wel krijgt wat het nodig heeft. Tevens is het zoals eerder genoemd een moment van bezinning. Je lijf en geest kunnen in deze periode tot rust komen.

Het is belangrijk dat je goed gezond bent om aan een kuur te beginnen. Is dit niet zo dan kun je wel starten met het afvallen op deze manier, maar dan het liefst onder begeleiding van een arts. Als je lichamelijke klachten hebt informeer dan altijd eerst bij een arts of het kan en mag, dit geldt ook voor bijvoorbeeld een zwangerschap.

Een sapkuur toont veel overeenkomsten met een Detox dieet of kuur. Lees ook ons artikel over detoxen goed door voor meer nuttige informatie.

Welke sappen je kunt gebruiken

Het is belangrijk dat je sappen gebruikt die van goede kwaliteit zijn. Het beste is om te kiezen voor biologische groente en fruit. Hieraan wordt alleen vitamine c toegevoegd en geen suiker of andere conserveringsmiddelen. Je kunt ook kant en klare sappen gebruiken.

Een sapkuur doe je omdat je het beste voor je zelf wilt. Daarom is het van groot belang om er van te genieten. Je moet het sap met kleine slokjes drinken. Zelfs kauwen op het sap is goed voor je. Je mag in deze periode ook mineraalwater drinken. Andere gewoontes als het drinken van koffie en alcohol of roken zijn niet toegestaan.

gewichtverlies3

Een standaard sapkuur duurt in principe 7 dagen maar als je goed in de flow zit kun je het wel tien dagen volhouden. Sommige mensen kiezen ervoor om slechts een aantal dagen aan een sapkuur te doen, het is dan makkelijker in te passen voor je werk en sociale leven. Een voorbeeld is om een lang weekend te nemen of het eens in je vakantie te doen.

Sapkuur en afvallen

Een sapkuur is in eerste instantie bedoeld om je lichaam te reinigen en tot rust te brengen. Je zult natuurlijk tijdens deze kuur een aantal kilo verliezen. Dat komt omdat je niet eet en alleen gezonde voedingsstoffen binnen krijgt. Als je na een sapkuur weer je normale voeding gaat eten dan kunnen de verloren kilo’s snel terug komen.

Voor- en Nadelen

Voordelen:

  • Je lichaam ontgiften
  • Je krijgt vitaminen en mineralen binnen
  • Je krijgt er energie van
  • Moment van bezinning voor lichaam en geest
  • Kan werken als breuk van verkeerde eetgewoonten

Nadelen:

  • De eerste dagen mogelijk hongergevoel
  • Bij lichamelijke problemen eerst een arts raadplegen
  • Niet echt bedoeld om te lijnen

Een sapkuur is dus zeker gezond maar niet speciaal bedoeld om structureel af te vallen. Je kunt hiervoor beter een gewoon dieet doen of onze top 10 afvalmethoden te volgen. Tevens kunnen we je ons receptenboek ten sterkste aanbevelen.

Plaats een reactie