website statistics

Overgewicht Kwijtraken: Oorzaken en Gevolgen

Er worden veel verschillende dingen geschreven en gezegd over de oorzaken van overgewicht. In de basis kunnen we echter simpel zijn. Indien er sprake is van overgewicht dan kunnen we stellen dat je lichaam niet meer gezond en goed functioneert. Op een of andere manier zit er een kink in het proces van omzetten van voeding naar energie. Dat kan een lichamelijke, mentale of externe oorzaak hebben. Door erachter te komen wat voor jou de oorzaak is van het overgewicht, valt ook beter het overgewicht zelf te bestrijden.

Te veel energie versus te weinig beweging

Overgewichtoorzaken7klEen van de meest voor de hand liggende oorzaken van overgewicht: er komt meer voeding (dus energie) binnen dan dat je verbrandt. Het overschot aan energie dat je lichaam niet verbrandt, wordt opgeslagen als vet. Dit is dus een tweeledig verhaal. Enerzijds neem je misschien te veel voeding tot je, ook al kan de voeding zelfs gezond lijken. Bijvoorbeeld koolhydraatrijke voeding bijvoorbeeld zorgt al snel voor overgewicht. En daarnaast verbrand je blijkbaar te weinig voor hetgeen dat je eet.

Als mens verbrand je energie door je dagelijkse bezigheden. Zelfs tijdens je slaap verbrand je calorieën. Je dagelijkse caloriebehoefte is wel direct verbonden met je dagelijkse activiteiten. Wanneer je je dus meer inspant, bijvoorbeeld door regulier aan sport te doen, dan zul je op een dag meer energie verbranden. Je kunt in dat geval dus wel meer eten zonder aan te komen.

Ovegewicht en het soort voeding

Er zijn meerdere factoren van invloed op deze disbalans in energie. Het kan liggen aan het soort voedsel dat je eet. Gezonde, volwaardige voeding wordt beter verteerd dan ongezonde voeding. Hierbij kun je aannemen dat alles dat nog lijkt op voedsel dat recht uit de natuur komt, gezond is, zoals een tomaat of een handje noten. Voedingsmiddelen waarin voeding zit verwerkt, zoals een pizza of kant en klare pasta, is geraffineerd en ongezond. Het levert lege calorieën op. Dat wil zeggen dat je veel energie tot je neemt, maar in verhouding maar weinig bruikbare voedingsstoffen voor je lichaam. Op deze manier ben je je lichaam alleen tot last. Lees bijvoorbeeld ook onze artikel over de verschillen in vetten.

Overgewichtoorzaken4De mentale oorzaken van overgewicht

Een factor die nog wel eens wordt vergeten is de mentale oorzaak van overgewicht. Oftewel: waarom je te veel eet, te weinig beweegt of graag ongezonde voeding tot je neemt. Wellicht ben je een emotionele eter en voel je je gelukkig door het eten van ongezonde voeding. Dit geluk is natuurlijk van korte duur, omdat het overgewicht dat het veroorzaakt je weer ongelukkig maakt. Een vervelende cirkel die werkt als een verslaving. Lees ook meer over de verschillende mentale aspecten bij het afvallen om dit proces te doorbreken.

Verantwoordelijkheid en veranderende samenleving

De voedingsmiddelen die ons worden aangeboden in supermarkten en door de horeca, met name fastfood restaurants, zijn niet altijd even gezond. Het wordt ons in de moderne maatschappij wel erg gemakkelijk gemaakt om ongezond te eten. De verantwoordelijkheid om wél de juiste keuzes te maken, ligt echter bij onszelf.

We leven daarnaast in een maatschappij waar economie vóór gezondheid lijkt te gaan. We moeten veel en hebben daardoor weinig vrije tijd. Op en door het werk bewegen we vaak weinig en thuis komen we tijd te kort om gezond te koken of te sporten. Maar ook hier hebben we zelf de verantwoordelijkheid om andere keuzes te maken.

Kiezen voor een gezonde, sportieve en stressvrije levensstijl, waarin we gezonde, rauwe en onbewerkte voeding zelf in de keuken klaar maken en daarnaast voldoende bewegen is de verantwoordelijkheid nemen voor je leven. Het niet nemen van verantwoordelijkheid is één van de oorzaken van overgewicht.

De nadelige gevolgen van een crashdieet

Als we het hebben over afvallen, bedoelen we op een gezonde, langzame manier het verliezen van je overgewicht, totdat je een gezond BMI (Mody Mass Index) hebt bereikt. Niet het razendsnel afvallen via een crashdieet. Dit kan juist gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Een crashdieet werkt een jojo-effect in de hand, dat ervoor zorgt dat je uiteindelijk dikker wordt en onderzoek wijst uit dat je hierdoor uiteindelijk meer risico loopt op hart-en vaatziekten. Daarnaast zul je je ook niet goed voelen door de vele schommelingen in je suikerspiegel.

Een gezonde manier van gewichtsverlies

Overgewichtoorzaken3Het goede nieuws is dat als je je overtollige kilo’s kwijt bent op een gezonde manier je je zowel lichamelijk als mentaal beter zal voelen. Je kunt bijvoorbeeld je levensstijl blijvend aanpassen naar een gezonde en verantwoordelijke levensstijl. Dit is uiteraard niet altijd eenvoudig, maar met de juiste handvatten kan iedereen dit bereiken. Zoals de oorzaken van overgewicht vergaand zijn, zijn ook de gevolgen van afvallen niet altijd te overzien, waardoor het moeilijk is om een oude hardnekkige gewoonte te doorbreken.

Lichamelijke gevolgen van afvallen

Je zult merken dat je minder kwaaltjes krijgt en bijvoorbeeld minder seizoensafhankelijke ziektes, zoals hooikoorts of winterse verkoudheidjes. Je gaat je fitter voelen en kunt je daardoor meer vrijelijk bewegen. Daardoor zul je waarschijnlijk meer naar buiten willen. Je wilt het lichaam weer gebruiken waar het voor gemaakt is: bewegen.

Het Domino-effect van afvallen

Na effectief afslanken zit je lekkerder in je vel. Hierdoor heb je meer behoefte om onder de mensen te zijn en nieuwe sociale contacten op te doen of oude bij te houden. Je zult meer stralen en je gelukkiger voelen. Je krijgt een beter beeld van jezelf. Je bent een doorzetter! Dit beeld strekt heeft invloed op alle facetten van je leven: op een sollicitatieprocedure, een nieuwe ontmoeting, het maken van toekomstplannen… Het werkt als een domino-effect. Je zit weer in een positieve spiraal en in de flow van het leven!

Wil je weten hoe jij persoonlijk het beste kunt afvallen? Check dan ook onze dieet test om te bekijken welk voedingspatroon het meest bij jou past.

Plaats een reactie