website statistics

Het Detox Dieet

Misschien heb je er al over horen praten of misschien is het wel totaal iets nieuws voor je. Het Detox dieet of ontgiftdieet is ontwikkeld door dokter Paula Baille-Hamilton en heeft maar één doel voor ogen: het reinigen van je lichaam. De bedoeling is dat je alle giftige afvalstoffen definitief gaat verbannen uit jouw lichaam. Het is algemeen bekend er talloze schade stoffen zijn die je stofwisseling behoorlijk onder druk kunnen zetten. Wanneer je stofwisseling niet goed werkt, zal je hierdoor niet veel calorieën gaan verbranden en zal de vetvoorraad aanwezig blijven.

Detox is een afkorting van detoxificatie en dat wil kort zeggen: ontgiften en ontslanken. Je reinigt gedurende het dieet al de organen en je verwijdert de opgeslagen afvalstoffen in het lichaam. Er zijn veel beroemdheden die deze methode een paar weken volgen en zich hierna als herboren voelen.

Niet direct afvallen, eerst lichaam reinigen

De meeste personen zullen wellicht denken dat het hoofddoel van het Detox dieet het afvallen is, maar dit is niet helemaal waar. Belangrijk is dat je de eerste dagen je levensgewoonten volledig omgooit. Vergeet de slechte vetstoffen en alles waarvan je een opgeblazen gevoel krijgt, want voor je het weet komt dat hongergevoel weer naar boven.

Daarom is het belangrijk een juiste balans te vinden tussen zuivelproducten en tarweproducten. Je kunt producten zoals pasta en brood vervangen door producten met roggemeel of havermout. De zuivelproducten die gemaakt zijn met koeienmelk vervang je het beste door soja of rijstmelk. Vroeger werd ons altijd geleerd dat melk goed is, maar koeienmelk zorgt voor een opgeblazen gevoel terwijl sojamelk of geitenmelk dit niet doet.

Laat het vlees even aan de kant liggen

Veel mensen hebbent graag een stuk rood vlees. Hoewel het een goede bron van eiwitten en ijzers bevat, laat je het beste dat stuk vlees aan de kant liggen. Rood vlees is namelijk moeilijk verteerbaar en zal je hierdoor een sneller opgeblazen gevoel krijgen. Dus, schrap rood vlees en varkensvlees volledig uit je voedingspatroon bij het Detox dieet en kies in de plaats ervan voor kip, verse vis en/of tofu. Je kan heel wat lekkere dingen klaarmaken met deze ingrediënten en tegenwoordig zijn er heel wat kookboeken op de markt die specifieke Detox dieet recepten aanbieden.

DetoxWat zijn de voordelen van het ontgiftdieet?

In de eerste plaats is het niet direct het doel om sterk extra kilo’s af te vallen, maar eerst om het lichaam te reinigen van alle negatieve stoffen. Het Detox dieet kan jou helpen om de gezondheidsklachten te verminderen. Na een weekje zal je geen opgeblazen gevoel meer hebben en je zal vrolijker door het leven stappen. Uiteraard kan je hierdoor die kilo’s teveel kwijtraken, wat natuurlijk een prettige bijkomstigheid is. Daarbij zal je een nieuwe keuken leren kennen en misschien ontdek je wel een hernieuwde passie voor het koken.

Enkele kleine nadelen

Helaas kun je er niet omheen, maar in het begin zal je wat hoofdpijn hebben vanwege de suikers die je aan de kant laat liggen. Je krijgt dan de zogeheten afkickverschijnselen. Omdat je gezonder gaat koken, zal je meer geld en tijd kwijt zijn aan boodschappen. Je zal een sociale druk krijgen op feestjes als je geen taart of koffie mag hebben. Tenslotte zul je meer tijd kwijt zijn aan koken. Je kunt hiervoor een vaste kookdag maken voor de gerechten.

Zorg voor voldoende beweging en vitamines

Hoewel je wilt dat jouw lichaam volledig gereinigd wordt door alle afvalstoffen uit je lichaam te bannen moet je er ook op toezien dat je genoeg vitamines binnenkrijgt. Zonder die vitamines loop je de kans dat je snel moe wordt en dat al heel snel futloosheid zal toeslaan. Daarom wordt altijd aangeraden om elke dag minstens een half uurtje te gaan joggen en als je in de loop van de dag last krijgt van een hongergevoel dat je dan even tijd maakt voor een stukje vers fruit. Het beste wat je kan doen is elke dag een 2 tot 3 stukken fruit eten.

Tip! Als je serieus met het Detox dieet aan de slag wilt, probeer dan het Bioprofiel Detox Programma. Bij deze effectieve cursus krijg je veel informatie, recepten, video’s en toegang tot een leuke community.

2 gedachten over “Het Detox Dieet”

    • De vorm van detoxen zoals hierboven benoemd heeft de nadruk op het schonen van je lever om zodoende de werking ervan te bevorderen. Een volledig “sapvasten dieet” heeft daarentegen een sterk element van gehele voedingsonthouding. Ons inziens is het beter om ook tijdens de detox wel te blijven eten (al verschillende voeding en in mindere mate) omdat anders je lichaam geheel stil komt te liggen. Bij een detox door vasten vertraagt namelijk je metabolisme en dat is o.i. niet bevorderlijk voor afslanken, mede omdat na de kuur je weer sneller aankomt. Een detox waarbij je wel degelijk blijft eten en je stofwisseling juist versterkt met de juiste voeding – zoals hierboven beschreven – is daarom inderdaad beter indien je wilt afslanken.

      Beantwoorden

Plaats een reactie