website statistics

Kiezen voor een Teamsport of Individuele Sport

De een houdt ervan om heerlijk alleen te gaan sporten, terwijl de ander zich geen leven meer zonder een teamsport kan voorstellen. Beide manieren van sport hebben hun respectievelijke voordelen, ook voor gewichtsverlies. In dit artikel bespreken we wat precies de voordelen zijn van het sporten alleen en het sporten met een team.

Individueel SportenDe voordelen van individueel sporten

Ten eerste is het enorm fijn dat je kan gaan sporten wanneer jij dat wil als je kiest voor individueel sporten. Geen afspraken maken met anderen voor een exacte plaats en tijd. Bovendien hoef je niet te discussiëren met anderen hoe iets wel of niet moet en kan je heerlijk even je hoofd leeg maken door alleen te zijn. Dit is een van de grootste voordelen van het alleen sporten.

Ten tweede kan je je meer focussen op wat je zelf doet zonder afgeleid te worden door andere mensen. Je praat niet met andere mensen en zal daardoor ook beter presteren. Je bent geconcentreerd bezig met jouw ding, zonder dat iemand jou stoort. Wedden dat jouw prestaties hoger liggen als je alleen bent?

Voordelen van sporten in een team

Sporten in een team is ten eerste natuurlijk heel erg gezellig. Het is niet alleen even bewegen, maar het is ook het gezellig bijpraten met iedereen om je heen. Vooral voor mensen die er niet van houden om alleen te zijn, is sporten in een team een betere optie. Je hoeft in ieder geval niet te verwachten dat een training saai zal worden, want lol is er bijna altijd wel als je kiest voor een leuke teamsport.

Teamsport2Ten tweede leer je ook een heleboel door te sporten met andere mensen. Je kan je houden aan een schema, omdat je met elkaar moet afspreken. Bovendien moet je elkaar vaak vertrouwen om tot betere prestaties te komen met zijn allen. Je gaat waarschijnlijk betere communiceren en dit zal je niet hebben bij een individuele sport. Bovendien stimuleer je elkaar om door te gaan. Misschien had je de poging als individu allang opgegeven.

Ten slotte is teamsport de kans om nieuwe mensen te leren kennen en om dus nieuwe vrienden te maken. Je hoeft ze zeker niet alleen te zien met een training, maar kan ook een ander uitstapje met ze maken. Niets fijner dan het hebben van een leuke sport waarbij je ook nog eens hele leuke mensen leert kennen!

Waar moet je voor kiezen als je wilt afvallen?

De ene sport is intensiever dan de andere, maar over het algemeen zijn de sporten die je alleen doet, ook de sporten waardoor je het meest zal afvallen. Denk aan hardlopen, zwemmen, fietsen of boksen. Fietsen kan natuurlijk wel samen met anderen, maar wordt vaak niet gezien als een sport met een team.

Een belangrijk punt is wel de motivatie die je gaat vinden bij sporten in een team, waardoor je weer meer zult afvallen. Als je alleen kijkt naar de sporten zelf, kun je beter kiezen voor een individuele sport om veel af te vallen. Heb je ook motivatie nodig omdat je van jezelf weet dat je dingen niet vaak lang kan volhouden? Kies dan voor een sport in een team.

Dus wat is nu beter?

Er valt niet standaard te zeggen wat beter voor jou als persoon beter is. Aan de ene kant kan je teveel worden afgeleid bij een teamsport, terwijl je aan de andere kant ook gestimuleerd wordt om dat stapje extra te zetten. In je eentje blijf je misschien op de bank liggen, terwijl jouw team je kan overhalen om toch wel te gaan.

Het is dus maar net wat bij jou past. De een houdt ervan om alleen te zijn, de ander vindt het vreselijk. Individuele sport is dus zeker niet voor iedereen weggelegd. Een leuk alternatief voor deze tweedeling is om een sport te doen die je zowel alleen kunt doen als samen, zoals dansen. En een relatief nieuw fenomeen is het gebruik van de Wii Fit voor bewegingsoefeningen.

Kortom, genoeg opties dus. Ga je bij jezelf na wat jij nu leuk vindt en maak dan je keuze. Want lol in je sport hebben is uiteindelijk toch een van de belangrijkste factoren om het over de lange termijn vol te houden.

Plaats een reactie