website statistics

Het Mayo Clinic Dieet

Het Mayo Clinic dieet is niet alleen gefocused op afvallen, het is een leefstijl. Door dit wetenschappelijk bewezen dieet je hele leven lang te volgen, behoud je volgens de makers een gezond gewicht.

Doel van het Mayo Clinic Dieet

Het doel van het dieet is om overtollige kilo’s kwijt te raken en om jou een eetpatroon aan te leren dat je voor de rest van jouw leven kunt implementeren. Het Mayo Clinic dieet is erg gericht op de voedselkeuzes die je maakt en de omvang van de maaltijden die je nuttigt. De gezondheid experts die dit dieet hebben ontwikkeld, zeggen dat gezonde aanpassingen in jouw dieet en genoeg beweging de risico op gezondheidsproblemen sterk verminderd. Veel gezondheidsproblemen deze dag zijn namelijk vaak terug te leiden naar een ongezond gewicht en slechte voeding. Denk bijvoorbeeld aan diabetes, een hoge bloeddruk en hart- en vaatziektes.

Wat houdt het in?

Het Mayo Clinic dieet is de officiële dieet die door de Mayo Kliniek is ontwikkeld. Jaren terug was er namelijk een dieet die op het internet rondging met dezelfde benaming als deze, echter was deze niet gecreëerd door de Mayo kliniek zelf. Het authentieke dieet vertelt niet alleen hoe je je moet focussen op wat je eet, maar ook hoe je moet omgaan met jouw algehele gesteldheid. Het dieet kan zo aangepast worden op jouw eigen behoeften en situatie. Het is dus niet een one size fits all aanpak.

Het dieet is opgesplitst in twee delen:

-Lose it! Dit is een veertiendaagse fase waar je je gaat focussen op jouw gezonde leefstijlgewoontes. In deze weken kun je tot wel 4,5 kilo kwijtraken op een gezonde manier. Je leert hoe je vijf gezonde gewoontes creëert, je verlaat vijf slechte gewoontes en neemt nog vijf gezonde bonus gewoontes aan. In deze fase moet je ook op zijn minst 30 minuten aan beweging besteden.
-Live it! In deze fase leer je hoe je je eetpatroon en gezondheid voor de rest van je leven veranderd. Je leert meer over bewuste voedselkeuzes, de omvang van je porties, menu’s inplannen en het vasthouden aan jouw nieuwe gezonde gewoonten. Door de nieuwe leefstijl, die je door middel van dit dieet leert, zeggen ze dat je je doelgewicht levenslang kunt behouden.

Het gezonde gewicht piramide

De basis van het dieet is de Mayo Clinic Healthy Weight Pyramid. Deze piramide illustreert de balans tussen gezonde voedselkeuzes en genoeg beweging. Het richt zich op voedsel die je in grote hoeveelheden kunt nuttigen, maar weinig calorieën bevatten. Hier gaat het met name om groente en fruit. De overige delen van de piramide bestaat uit voeding die je gematigd kunt nuttigen, zoals: volkoren producten, magere eiwitten als peulvruchten en vis, en gezonde vetten. Je hoeft in dit dieet geen calorieën te tellen en of bepaald voedsel te weren.

Meer beweging

Naast het gezond eten wordt je meer aangemoedigd om te sporten en te bewegen. Wanneer je actief bent verbruik je meer energie en dat helpt dus weer jouw calorie-inname te verminderen. Je kunt eerst beginnen met 5 tot 10 minuten en het langzaam opbouwen tot 30 minuten.

Voorbeeld menu Mayo Clinic dieet

Hier is een voorbeeld van een menu dat uit 1200 calorieën bestaat:

-Ontbijt. Een kom yoghurt met een deel fruit.
-Lunch. Portie tonijn en pastasalade, plus een sinaasappel.
-Avondeten. Een derde van een 30 cm kaaspizza, groene salade en 2 eetlepels vetvrije salade dressing.
-Snack. 1 kleine appel.

Elke maaltijd kan gecombineerd worden met een calorievrij drankje.

Conclusie

Het officiële Mayo Clinic dieet is simpel en effectief in zijn doelen. Het is aantrekkelijk voor de mensen die voor de rest van hun leven gezonde veranderingen willen aanbrengen in hun leefstijl. Hierbij kan een gezond gewicht behaald worden zonder bijkomend stress. Je zou kunnen stellen dat Mayo Clinic een typisch caloriearm dieet is voor de lange termijn. Lijkt je dit interessant en wil je meer weten van dit dieet dan kun je meer informatie vinden in het officiële boek van de Mayo Clinic.

Plaats een reactie