website statistics

Lekkere Soepen voor Afslanken met een Soepdieet

Soep is onmiskenbaar één van de weinige soorten voeding, die wereldwijd worden gemaakt en die iedereen kent. Denk maar eens aan miso (Japan), pindasoep (Suriname) en gazpacho (Spanje). Het fijne van soepen is daarbij dat ze zeer goed in soort elk dieet passen met doel om af te slanken, en in het bijzonder natuurlijk bij een specifiek soepdieet.

SoepenOnderdeel van diëten en eetpatronen

Bij het ene dieet zijn koolhydraten verboden, terwijl een ander eetpatroon niet zonder een goed belegde boterham kan. Ongeacht de uitgangspunten van een dieet –hype of niet-, een soep kan eigenlijk altijd. Binnen een vegetarische levensstijl zijn groentesoepen heerlijk en binnen een koolhydraatarm dieet kan je een slanke vers gemaakte tomatensoep prima inpassen. In een dieet om af te vallen, is een soep een ideaal tussendoortje of een perfecte avondmaaltijd. Een soep kan je zo vet, vol of ‘mager’ maken als je wilt.

Voordelen van soepen

Een soep eten – en dan vooral zelfbereide soep – heeft een aantal voordelen bij afslanken:
• Je kan een soep maken, zoals je zelf dat graag wilt. De ingrediënten bepaal je zelf. Dus ook hoe mager de soep wordt en dat is handig bij afvallen.
• Op verschillende momenten van de dag kan je een soep nuttigen als een geschikte maaltijd, zowel als lunch, tussendoortje of avondmaaltijd. Binnen een afslankdieet kan een soep een maaltijd vervangen zonder dat je daardoor voedingsstoffen misloopt.
• Door flink wat soep te bereiden kan je porties in de diepvries bewaren en op een later tijdstip opwarmen en/of gebruiken als basis voor een saus. Dus weggooien hoeft niet en zo heb je altijd wat in huis.

Kant en klare soep

In de winkels zijn de schappen vol met allerlei soorten soepen en bouillons. Afhankelijk van hoe strikt jouw dieet is, is kant en klare soep al dan niet geschikt voor je. In vrijwel alle soepen die kant en klaar in de supermarkt te krijgen zijn, is geraffineerde suiker toegevoegd. Ook zijn er veel toevoegingen die in een vers gemaakte soep niet te vinden zijn, zoals toegevoegde zetmeel en E-nummers. Dat wil niet zeggen dat je geen kant en klare soep kunt kopen. Soms is het gewoon erg makkelijk en beter dan een patatje halen of een pizza bakken. Voor afslanken is vers gemaakte soep echter wel beter.

Bouillons in de supermarkt zijn daarbij wel vaak geschikt. Nu is zelf bouillon maken een flinke klus, dus een bouillonpoeder kopen is voor de meeste mensen een stuk gemakkelijker. Ook bij de bouillons geldt, net als bij de kant en klare soep, dat de ingrediëntenlijst duidelijk zal maken of de bouillon geschikt is voor jouw eetpatroon en afslanken. Let ook hier goed op de toevoegingen en de E-nummers.

Voorbeelden van vers te maken soep

Vers gemaakte soep is heel goed te combineren met een slanke levensstijl. Een soep zelf maken kan heel makkelijk of heel ingewikkeld zijn. Net als bij de ingrediënten bepaal je dat zelf. Hieronder worden enkele voorbeelden gegeven van simpele soepen, die passen binnen verschillende eetpatronen en kunnen helpen bij het afslanken.

• Tomatensoep: Uitje in vloeibare margarine bakken, kleingesneden tomaatjes erbij, halve liter bouillon toevoegen en even laten koken. Eventueel op smaak brengen met kruiden. Het is een hele magere soep die bijvoorbeeld goed past binnen Weight Watchers of een caloriearm dieet.

• Bruine bonensoep: Volg de intructies als bij de tomatensoep, maar tussen de tomaatjes en de bouillon de bruine bonen toevoegen, de bouillon vermeerderen naar driekwart liter en aan het einde de soep blenderen met de staafmixer. Een stevige soep die bijvoorbeeld goed past binnen een tarwevrij eetpatroon.

• Courgette- of broccolisoep: Uitje in vloeibare margarine bakken, kleingesneden courgette of broccoli erbij doen, een grote kleingesneden aardappel toevoegen of een klein handje rijst, goed omroeren en even warm laten worden, een liter bouillon toevoegen en even goed laten doorkoken. Als laatste de soep fijnmalen met de staafmixer. Deze soep past goed in allerlei diëten. Zonder de rijst of aardappel gaat de soep ook goed samen met een koolhydraatarm dieet.

Er zijn vele variaties mogelijk op de bovenstaande voorbeelden, waarbij je ingrediënten kunt vervangen door groente van de eigen voorkeur.

Kortom, de veelzijdigheid van een soep wordt vaak onderkend. Een soep kan een hele maaltijd vervangen en is vaak heel gezond. Ongeacht welk dieet of eetpatroon je ook volgt.

Tip! Ben je op zoek naar lekkere en gemakkelijke soeprecepten? Bestel dan het boek 500 Soepen. Hierin vind je gegarandeerd soepen die naar je smaak zijn.

1 gedachte over “Lekkere Soepen voor Afslanken met een Soepdieet”

  1. Ik ben dol op soepen. Het boek “500 Soepen” heb ik net gekregen voor mijn verjaardag. Ziet er mooi uit met al de plaatjes. Ik ben er echt blij mee.

    Beantwoorden

Plaats een reactie