website statistics

Het MLM-dieet: Afvallen met Lekker Eten?

Het MLM dieet is een vorm van dieet waarbij je de helft eet van wat je normaal gesproken zou nuttigen. Je mag hierbij dezelfde voedinsmiddelen blijven eten en drinken wat je al deed. MLM is een franstalige afkorting voor ‘Mangez La Moitie’, wat letterlijk ‘eet de helft’ betekent. In Nederland en België wordt daarom vaak ook wel gesproken van het “EDH-dieet”. Door de insteek dat je bij het dieet in feite mag eten wat je lekker vindt, wordt dit dieet de laatste jaren ook in de Benelux regelmatig gevolgd.

Oorsprong van het MLM dieet

mlm-dieet2Het verhaal over de oorsprong gaat over Gérard la Moité, een Franse chef kok. Hij zou het MLM dieet bedacht hebben in de keuken van zijn restaurant in Parijs. La Moité kreeg het zo druk in zijn restaurant dat hij geen tijd meer had om te eten. Als hij thuis kwam van zijn werk had hij geen trek meer door vermoeidheid. Maandenlang heeft hij daarom veel minder gegeten dan hiij dat normaal gesproken zou doen. Deze levensstijl leverde hem een gewichtsverlies op van 14 kilogram in 3 maanden.

Wat houdt het MLM dieet in?

Bij deze vorm van diëten zijn de regels erg eenvoudig. Je eet gewoon wat je normaal gesproken ook eet, maar dan halve porties. Het idee is hierbij, ook al eet je voeding met veel vet of nuttig je veel suikers, als je er maar de helft van eet dan val je af. Dit geldt ook voor het drinken van frisdrank of alcohol. Je mag dus bij dit Eet de helft dieet, in tegenstelling tot veel andere diëten, écht alles eten en drinken. Het is dan wel de bedoeling dat je er wel veel minder van eet of drinkt, met uitzondering van water.

Voorbereiding

In principe hoef je niets te doen om met het eet de helft dieet te beginnen. Je kan per direct beslissen om er mee aan de slag te gaan. Toch kan het handig zijn om wat voorbereidingen te treffen. Als je een tijdje bijhoudt wat je zoal binnen krijgt per dag dan kun je makkelijker bepalen wat de consequenties zijn van dit halveren. Hiervoor dien je wel eerlijk te zijn in wat je noteert aan wat je allemaal eet en drinkt. Maak bijvoorbeeld je eigen dieetschema zodat je een goede leidraad hebt voor je dieet.

mlm-dieetVolhouden van het dieet

Zoals bij veel diëten en afvalmethodes is het eet de helft dieet ook een kwestie van volhouden. Bij dit dieet is discipline daarmee erg van belang. Als je je met tussendoortjes alsnog niet kan inhouden of toch die extra aardappel of lepel mayonaise op eet dan werkt het dieet niet. Voorkom voor jezelf teleurstellingen door dit goed van tevoren te beseffen en je hier mentaal op voor te bereiden.

Voordelen van het Eet de helft dieet

Wat zijn de theoretische voordelen van het eet de helft dieet?

 • Het is kostenbesparend: als je de helft eet gaan je kosten voor eten ook omlaag.
 • Je mag blijven eten en drinken wat je lekker vindt. Je kan dus ook met vrienden, familie en partner gezellig blijven mee eten of mee drinken. Ook het uit eten gaan is geen probleem.
 • Je kan er per direct mee beginnen.
 • Je hoeft geen ingewikkelde tabellen bij te houden.
 • Er is geen aanschaf nodig van speciale boeken of andere documentatie.
 • Je hoeft niet extra te sporten. De helft eten is in principe voldoende om af te vallen.

Nadelen van het Eet de helft dieet

Het MLM dieet heeft echter ook veel kritiek gekregen, veelal terecht. Een aantal van de grootste nadelen zijn:

 • Mogelijk gebrek aan voedingsstoffen: de helft eten betekent ook maar de helft binnenkrijgen aan voedingsstoffen. Je gaat immers niet gezonder eten. Dit is niet zonder meer goed voor je lichaam.
 • Je mag blijven nuttigen wat je lekker vindt maar hierdoor leer je jezelf in feite een verkeerde levensstijl aan.
 • Het is een flinke aanpassing van je levensstijl door plotseling veel minder te eten. Dit vraagt veel discipline.
 • Blijven sporten is lastig: als je veel minder voedingsstoffen binnen krijgt is het niet gemakkelijk of soms onmogelijk om te blijven sporten. Daarbij stimuleert het dieet zelf beweging niet.
 • De kans op het jojo-effect is zeer hoog.

Crashdieet

mlm-dieet4Het MLM dieet is in feite een vorm van crashdieet. Plotseling nog maar de helft eten kan een flinke uitwerking hebben op je lichaam. Bovendien maakt het niet eenvoudig om bijvoorbeeld te blijven sporten en voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Je kan daarom ook kiezen om dit iets gematigder aan te pakken. Bijvoorbeeld door maar 25% of 30% minder te gaan eten in plaats van de helft. Hiervoor dien je wel van tevoren goed in de gaten te hebben wat je allemaal precies eet en drinkt om ook hier de consequenties van te overzien.

Conclusie: MLM dieet effectief of niet?

Het MLM dieet is weliswaar geen rigoureuze verandering in wat je eet of drinkt. Je levensstijl dien je echter wel degelijk aan te passen aan het veel minder eten. Vooral in het begin zul je het hongergevoel moeten overwinnen. Ook is het van belang dat je voldoende en gezonde voedingsstoffen binnen krijgt, juist omdat je maar de helft eet. Anders gaat naast je gewicht ook je conditie achteruit. Zorg dus dat je via natuurlijke supplementen of het gebruik van gezonde ingrediënten toch je dagelijkse behoefte binnen krijgt.

Al met al is het MLM geen dieet om aan te bevelen vanwege de bovengenoemde nadelen. Hierbij is vooral het feit dat je niet gezonder eet en het risico op het jojo effect een probleem. We raden dus aan om een daarentegen een dieet te kiezen waarmee je ook echt beter gaat eten én waarmee je je ideale gewicht ook kunt vasthouden. Check hiervoor onze dieetlijst of doe de dieet test.

1 gedachte over “Het MLM-dieet: Afvallen met Lekker Eten?”

 1. Als je zorgt voor extra vitaminen en mineralen of als tussendoor superfood kun je dit dieet gewoon volhouden, bedankt voor het artikel, ik ga het zeker doen!

  Beantwoorden

Plaats een reactie