Diëten en andere afslankmethodes waren oorspronkelijk slechts bedoeld om welvaartsziektes als obesitas en diabetes te verhelpen. Inmiddels is er de afgelopen tien jaar echter ook veel onderzoek gedaan naar manieren om het menselijke verouderingsproces te vertragen en, op sommige gebieden, zelfs stop te zetten.
Een algehele oplossing is natuurlijk nog ver weg, maar wetenschappers zijn het er over eens dat een uitgebalanceerd dieet, met de juiste voedingsstoffen, de menselijke levensspanne aanzienlijk kan verlengen. Hieronder vind je enkele van de belangrijkste methoden, aangevuld met de voor- en nadelen.
Veroudering tegengaan: caloriebeperking
Deze methode wordt de laatste paar jaar als een van de nieuwste trends op voedingsgebied gepresenteerd, maar is eigenlijk de uitkomst van een onderzoek dat al decennia aan de gang is. Wat houdt het in? Door middel van caloriebeperking (wel 30 tot 50 procent) zou men het verouderingsproces kunnen vertragen. Je immuunsysteem wordt er immers sterker door en de schade aan je lichaam door het “leven” wordt beperkt.
Een kuur met weinig calorieën is echter alleen mogelijk als men tegelijkertijd voldoende vitamines, mineralen en andere broodnodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Bekende caloriearme diëten zijn het 1000 Calorieën dieet, het 10 Dagen dieet en het 40 Punten dieet.
Walford’s Onderzoek
Dr. Roy Walford was een Amerikaanse gerontoloog (gerontologie is een tak van de wetenschap die het ouder worden bestudeert) die met name in de jaren 60’, 70’ en 80’ veel onderzoek heeft gedaan naar de mogelijkheden op het gebied van veroudering tegengaan. Walford is er zelf uiteindelijk niet onsterfelijk mee geworden, – hij overleed in 2004, op 79-jarige leeftijd – maar de resultaten van zijn onderzoek leven.
De kern van Walford’s onderzoek ligt in de aanname dat een optimaal voedingspatroon de menselijke (en dierlijke) leeftijd drastisch kan verlengen. Bewijs voor deze theorie vond hij in zijn testen op proefdieren: Walford zorgde ervoor dat deze dieren op een dieet werden gezet van bijzonder weinig calorieën en juist bijzonder veel nutriënten (voedingsstoffen).
Het gevolg? De levens-spanne van de proefdieren werd met wel 50 procent verlengd. Ook bij mensen heeft Walford onderzoek gedaan, hoewel op kleinere schaal. Zijn onderzoek bewees echter dat het caloriebeperkende dieet de hartfuncties verbeterde en dat men ook de opmars van Parkinson, in een vroeg stadium, kon vertragen. De doeltreffendheid van deze methode staat echter nog ter discussie: er is meer onderzoek gaande om 100 procent zekerheid te krijgen.
Wat moet ik eten?
Er zijn veel verschillende methodes om een optimaal voedingspatroon te krijgen. Over het algemeen zijn de producten echter wel enigszins hetzelfde: groenten, fruit, vis, soja, noten, avocado, olijfolie, allerlei magere zuivelproducten en natuurlijk veel water of thee. De mate van caloriebeperking varieert bovendien van 10 tot 50 procent, je hoeft dus niet meteen je hele eetpatroon doormidden te hakken. Gemiddeld kun je een caloriebeperking van zo’n 25% aanhouden om al resultaten te kunnen gaan zien.
Voordelen
Een aantal voordelen van deze methode zijn:
- Het anti-verouderings dieet is niet direct bedoeld als afslankmethode, maar omdat je aanzienlijk minder calorieën inneemt, verlies je toch veel gewicht.
- Je kunt geleidelijk beginnen: hierdoor is de cultuurshock wat minder.
- Een caloriebeperking van 20 procent is in de praktijk het meest effectief: 50 procent is dus niet altijd nodig.
- Er is bewijs voor de langdurige gezondheidsvoordelen van deze afslankmethode.
Nadelen
De nadelen van caloriebeperking zijn:
- Caloriebeperking is echter niet zonder risico’s. Je lichaam krijgt immers veel minder energie binnen, wat kan leiden tot een reeks aan gezondheidsproblemen.
- Tragere wondheling, hoofdpijn, te snel gewichtsverlies, psychologische problemen, onregelmatige menstruatie – de symptomen verschillen per diëtist en treden lang niet altijd aan. Maar de mogelijkheid bestaat.
De meest simpele manier van veroudering tegengaan is nog altijd een gezonde levensstijl en gezonde voeding, dus: veel sporten, goed eten, niet te veel verzadigde vet en snelle koolhydraten.
Supervoeding
We hebben zojuist een nogal wetenschappelijke methode besproken om het verouderingsproces te vertragen. Nu richten we ons op een meer praktische, makkelijkere toepasbare afslankmethode.
Anti-aging Voedingsmiddelen
Sommige voedingsproducten bezitten natuurlijke bestanddelen die het ouderdomsproces kunnen vertragen en een mooier uiterlijk geven. Onze lichaam veroudert namelijk deels door toedoen van de zogeheten ‘vrije radicalen’, die de menselijke celstructuur beschadigen. Anti-oxidanten verwijderen deze vrije radicalen, waardoor de snelle beschadigingen worden vermeden. Ook andere stoffen in bepaalde voedingsmiddelen kunnen het lichaam van dienst zijn. Maar wat moet je dan eten?
Bladgroenten
Laten we maar met de minst populaire variant beginnen: groentes, en bladeren nog wel. Niet lekker? Nou, dan is het tijd om je schrap te zetten, want er zitten veel voordelen aan het eten van bladgroenten. We noemen er slechts een paar:
- Maakt je botten sterker.
- Helpt bij oogproblemen.
- Vertraagt cognitieve achteruitgang.
- Helpt bij het voorkomen van kanker.
- Bevat veel foliumzuur en calcium.
Andere Voedingsmiddelen tegen veroudering
Maar zijn er nog andere anti-aging voedingsmiddelen, of moeten we het doen met bladgroenten?
Allerminst, er zijn vrij veel voedingssoorten die helpen tegen veroudering, zoals:
Avocado: fris, lekker en bovendien hartstikke gezond. De omega 3 vetten in deze vrucht zijn van de hoogste kwaliteit. Daarnaast maakt het je huid sterker, gaat het rimpels tegen, en helpt het tegen haaruitval. Eten dus!
Amandelen: we hebben het hier natuurlijk over onbewerkte amandelen, zonder zout of olie. Deze noot bevat veel vitamine E (die krijgen we meestal niet binnen), helpt bij de aanpak van vrije radicalen in ons zenuwstelsel en onze spieren, en heeft ook nog eens de reputatie de gezondste noot ter wereld te zijn. Dat is een hoop goede punten. Hoewel, ben je allergisch voor noten? Zoek dan een andere bron van vitamine E.
Abrikozen: gedroogde en ongezoete abrikozen zijn erg gezond en helpen tegen een hoge bloeddruk en slecht cholesterol.
Tomaten: dit is misschien een beetje naar de bekende weg vragen. Toch is het heel belangrijk om vaak tomaten te eten. Het werkende bestandsdeel (lycopeen) zorgt er namelijk voor dat je op termijn minder rimpels krijgt. Een natuurlijk crèmepje dus!
NB. Lees ook het artikel over afslanken in de overgang voor meer nuttige informatie over ouder worden met een gezond lichaam.