Je bent al enkele weken of maanden vol enthousiasme aan een dieet bezig. De kilo’s vlogen er in het begin af maar nu lijkt het wel alsof je op een dood punt bent beland. Je gewicht staat stil. Ondanks dat je nog steeds je dieet volgt en voldoende sport, val je niet meer verder af. Hoe kan dat?
Als je aan het lijnen bent heb je je voedselpatroon aangepast en heb je in het begin veel vocht verloren zodat je snel een paar kilo kwijtraakte. Daarnaast ben je waarschijnlijk ook meer gaan sporten. Na verloop van tijd went je lichaam zowel aan het verminderde (anders) eten en het sporten. Zodoende levert het lichaam niet meer in en val je niet meer af. Om weer af te gaan vallen zal je je lichaam nieuwe impulsen moeten geven.
Motiveer je lichaam om af te blijven vallen
Niet meer afvallen, terwijl je zo je best doet, werkt demotiverend en stressverhogend. De neiging is dan groot om weer terug te vallen in een overdadig eetpatroon. Laat je hiertoe niet verleiden! Als het afvallen stagneert of stil staat kan het zelfs helemaal geen kwaad af en toe een dag niet te lijnen. Verandering van spijs doet het lichaam sneller werken en kan ertoe bijdragen dat je weer gaan afvallen. Hieronder enkele punten die oorzaak kunnen zijn waarom je lichaam stopt met afvallen:
1. Je sport te intensief. Bij fanatiek sporten verbrand je niet alleen vet, je maakt ook spieren aan en spieren wegen meer dan vet. Na een ferme sportsessie heeft je lichaam meer brandstoffen en voeding nodig. Eet je onvoldoende, zoals bij een streng dieet, haalt je lichaam de benodigde energie uit je spieren. Bij afname van je spiermassa wordt je 1) niet slanker en 2) je spijsvertering gaat langzamer werken. Verlaag de intensiviteit van je sportactiviteiten, wissel cardio- en krachttraining met elkaar af en eet voordat je gaat sporten.
2. Eet niet te weinig. Als je langere tijd achtereen te weinig eet gaat je lichaam op de spaarstand en val je niet meer af. Het went als het ware aan het weinige voedsel. Volg eens een dag geen dieet; eet normaal maar met mate. Door de grotere hoeveelheid en waarschijnlijk ook het vettere voedsel zet je je spijsvertering weer aan het werk. Eet daarnaast zo mogelijk meerdere keren op een dag om te voorkomen dat je stofwisseling stilvalt. Voor je lichaam kan een eetdag net dat duwtje in de rug betekenen om weer af te gaan vallen.
3. Zorg dat je gemotiveerd blijft. Laat, als het afvallen iets stagneert of je zelfs helemaal niet meer afvalt, de moed niet zakken. Neem de tijd om af en toe eens lekker te ontspannen want door stress grijp je misschien sneller naar een tussendoortje. Weeg je niet te vaak. Als je eenmaal bevangen bent door de gedachte dat het toch niet lukt ga je heel snel weer te veel of te ongezond eten. Doe iets wat je afleidt van het idee dat je af moét vallen. Maak bijvoorbeeld een forse strand- of boswandeling. Je bent lekker in de gezonde buitenlucht, verbrandt veel calorieën en bent ver uit de buurt van je koelkast.
Afslanken is niet per definitie afvallen
Het doel van afvallen is niet alleen dat je inlevert aan overtollig gewicht, maar ook dat je er slanker uit gaat zien. Als het afvallen stagneert meet je lichaam dan eens op met een meetlint. Het kan heel goed dat je vet/spierverhouding in je lichaam aan het veranderen is en je lichaam nog wel degelijk overtollig vet verliest. Je bent immers vetarm/koolhydraatarm gaan eten en meer gaan sporten. Na het eerste vochtverlies aan het begin van je lijnperiode gaat je lichaam zich nu naar jouw voedings- en bewegingspatroon vormen.
Wees ook eerlijk tegenover jezelf en zorg dat je niet te mager wordt. Blijf binnen de grenzen van een gezonde BMI en probeer niet het onmogelijke van je lichaam te willen. Als het afvallen stagneert kan het ook zijn dat je lichaam je een seintje geeft dat het op zijn ideale gewicht is. Probeer dan niet verder af te vallen en let erop dat je niet te veel vermagert in plaats van afslankt.
Tip! Het kan ook vaak helpen om van dieetvorm te veranderen. Doe onze Dieet Test om te zien welk dieet voor jou het meest geschikt is.