website statistics

Streefgewicht Bereikt? Zo kun je het ook Behouden!

Eindelijk is het dan zo ver: na maanden hard gewerkt te hebben zijn alle overtollige kilo’s eraf en heb je je streefgewicht bereikt. Veel mensen lukt het wel de kilo’s eraf te krijgen, maar hebben moeite ze eraf te houden. Als je na lange tijd eindelijk je streefgewicht hebt bereikt, wil je dit natuurlijk ook zo lang mogelijk behouden. Je wilt natuurlijk voorkomen dat het gevreesde jojo-effect optreedt. Dit kan al door kleine aanpassingen in je levensstijl op te nemen.

In theorie is je streefgewicht behouden heel simpel. Het komt namelijk neer op evenveel calorieën binnen krijgen als je verbrandt. Omdat het in de praktijk voor veel mensen toch moeilijk blijkt om op het juiste gewicht te blijven, zetten we in dit artikel de belangrijkste tips en tricks voor je op een rijtje.

Blijf bewegen

Veel mensen kiezen voor meer bewegen als manier om gewicht te verliezen. Als je na je streefgewicht bereikt te hebben niet meer wilt afvallen, denken veel mensen dat ze kunnen stoppen met bewegen. Als je echter plotseling van veel sporten naar weinig sporten gaat, zul je waarschijnlijk snel weer aankomen.

Probeer dus minder vaak en minder zwaar te gaan trainen, maar stop zeker niet helemaal met bewegen. Vervang bijvoorbeeld 4x per week hardlopen door 2x hardlopen en 2x wandelen. Probeer sowieso 30 minuten per dag te bewegen. Dit kun je makkelijk halen door naar je werk te fietsen en de trap te pakken in plaats van de lift.

Doe aan krachttraining

Een ideale manier om op gewicht te blijven en het jojo-effect tegen te gaan, is door aan krachttraining te doen. Met behulp van krachttraining kun je namelijk spiermassa opbouwen.

Meer spiermassa zorgt namelijk, zowel tijdens rust als inspanning, voor een verhoogde verbranding. Een kilo spiermassa zorgt per dag voor ongeveer 50 tot 70 extra kilocalorieën aan verbranding. Dit lijkt weinig, maar je hoeft hier helemaal niks voor te doen! Wanneer je een streng dieet volgt, verbrandt je lichaam niet alleen vet, maar vaak ook eiwitten en dus spieren. Door tijdens je dieet al aan krachttraining te doen, voorkom je dat je spiermassa verliest. Hiermee voorkom je dus dat je snel weer aankomt, wanneer je stopt met diëten en weer normaal gaat eten.

Sla nooit je ontbijt over

Wanneer je op gewicht wilt blijven, is het van belang de dag te beginnen met een stevig ontbijt. Juist door ’s ochtends veel calorieën in te nemen zorg je voor een gevuld gevoel gedurende de dag, waardoor de zin in ongezonde tussendoortjes afneemt. Daarnaast zorgt een goed ontbijt voor het opgang komen van de spijsvertering.

Uit onderzoek van het Amerikaanse NWCR (National Weight Control Registry) bleek dat maar liefst 78% van de mensen die hun gewichtsverlies wisten vast te houden elke dag een goed ontbijt tot zich neemt. Een andere manier om de zin in tussendoortjes te verminderen is door je eetmomenten beter over de dag te verdelen. Je eet dan meerdere keren per dag een kleine maaltijd in plaats van drie keer per dag een grote maaltijd. Dit zorgt ervoor dat je het hongergevoel voorblijft.

Streefgewicht2Let op de calorieën via het drinken

Veel mensen letten op de calorieën in hun voeding, maar vergeten hierbij dat ze ook veel calorieën via hun drinken binnenkrijgen. Het gaat hierbij met name om frisdranken, vruchtensappen of alcoholische dranken. Sappen uit de supermarkt lijken vaak gezond, maar bevatten ongemerkt erg veel suiker. Een glas fruitdrank kan makkelijk 20 gram suiker bevatten. Dit is gelijk aan ongeveer 5 suikerklontjes! Je kunt dan beter zelf je sappen maken.

Ook alcoholische drankjes bevatten vaak meer calorieën dan mensen denken. Een glas zoete rode of witte wijn bevat bijvoorbeeld ongeveer 170 calorieën. Kies dus vaker voor calorieloze dranken als water, koffie of thee.

Let op bij het gebruik van light-producten

Je kunt makkelijk je streefgewicht behouden door te letten op je voedingspatroon. Veel mensen die bezig zijn met een gezond voedingspatroon kiezen voor light-producten om hun calorie-inname te beperken. Light-producten kunnen een goed alternatief bieden, maar niet alle light-producten zijn altijd zo gezond als ze lijken. Light frisdranken bevatten namelijk minder calorieën, maar soms ook zoetstoffen met mogelijke ongezonde bijwerkingen. Light varianten van bijvoorbeeld chips bevatten minder vet, maar door hun hoge hoeveelheid koolhydraten ook nauwelijks minder calorieën.

Al met al is het beste advies om je recent gevolgde levensstijl te handhaven, waarbij je de inname van koolhydraten wat omhoog schroeft. Een keertje uit de band springen mag, maar herinner altijd waar je vandaan ben gekomen en wat je ervoor hebt gedaan. Dat slankere lichaam laat je je zeker niet meer afnemen, en dan toch zeker niet door jezelf!

Ben je nog bezig met het bereiken van je streefgewicht, check dan ook onze top 10 voor handige tips.

Plaats een reactie